Polojasno
15°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Návštevy Sólya a Szili mohli narušiť spolunažívanie
Zdielať na

Návštevy Sólya a Szili mohli narušiť spolunažívanie

Zdroj: ČTK/Jan Koller

Súkromné návštevy maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma a predsedníčky maďarského parlamentu Katalin Szili by mohli odštartovať zhoršovanie situácie v spolunažívaní slovenskej väčšiny s maďarskou menšinou na slovenskom juhu.

Súkromné návštevy maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma a predsedníčky maďarského parlamentu Katalin Szili by mohli odštartovať zhoršovanie situácie v spolunažívaní slovenskej väčšiny s maďarskou menšinou na slovenskom juhu.

Uviedol to hovorca Matice slovenskej (MS) Stanislav Bajaník na tlačovej besede v Komárne pri príležitosti 20. zasadnutia Slovákov z južného Slovenska a dodal, že ďalšie súkromné návštevy maďarských politikov na Slovensku sa už plánujú.

Na zasadnutí prerokovali vplyv súkromných ciest Sólyoma a Szili na Slovensku, politické iniciatívy predsedu Strany maďarskej koalície (SMK) Pála Csákyho a stanovisko štátnych orgánov Slovenskej republiky k citlivej a rozkolísanej situácii v slovensko-maďarských vzťahoch, uvádza sa v memorande z dnešného stretnutia Slovákov z južného Slovenska.

Na základe analýzy spoločenského a občianskeho života na slovenskom juhu sa signatári memoranda uzniesli na presadzovaní pokojného a nerušeného spolunažívania na juhu Slovenska. O založení občianskeho združenia na mobilizáciu Slovákov zo slovenského juhu proti iredente, ktoré malo byť pôvodne na programe zasadnutia, napokon nerokovali.

Text memoranda za nerušené občianske spolužitie na slovenskom juhu pošlú signatári prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi, premiérovi Robertovi Ficovi i veľvyslanectvu Maďarskej republiky v SR a slovenským europoslancom.

Bajaník pripomenul, že naši traja najvyšší ústavní činitelia by mali prijať rázne spoločné stanovisko, ktoré adresujú maďarskej exekutíve a maďarským politickým združeniam.

„Hoci s maďarským obyvateľstvom žijeme pokojne, aj na nich sa začína prejavovať negatívny vplyv politických vyhlásení," uviedol Bajaník a dodal, že rozkolísaná maďarsko-slovenská situácia je medzinárodným problémom a naši europoslanci by mali medzinárodnú verejnosť lepšie informovať o xenofóbnych aktivitách maďarskej exekutívy.

Súkromné návštevy Sólyoma a Szili niesli stopy diplomatických chýb, uviedol Bajaník a dodal, že Sólyom počas pobytu v Komárne zneužil akademickú pôdu na politické ciele. Kým budú obaja predstavitelia vo funkciách, musia na súkromné návštevy zabudnúť, pripomenul Bajaník.

„Pani Sziliová dostala pred rokom list od nás i Slovákov žijúcich v Maďarsku, aby sa ako predsedníčka parlamentu starala o práva Slovákov žijúcich v Maďarsku," uviedol Bajaník a dodal, že "sekretariát ani úrad nám neodpovedali. Vzhľadom na súčasný stav, keď Slováci na juhu nepovažujú takéto návštevy za prijateľné, pobyty takéhoto druhu by sa mali riešiť diplomaticky, a keď sa neriešia takýmto spôsobom, nemali by sa vôbec konať."

Bajaník dodal, že na juhu Slovenska zaznamenali určité napätie medzi slovenskou väčšinou a maďarskou menšinou, hoci nešlo o prípady skupinové, ale len individuálne.

Zdielať na

Najčítanejšie správy