Polojasno
15°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Nepriznanie príspevku utekajúcim z pôrodnice neuzavreté
Zdielať na

Nepriznanie príspevku utekajúcim z pôrodnice neuzavreté

Zdroj: Chrys Campos/ilustračné

Zákon priznávajúci príspevok pri narodení dieťaťa nediskriminuje podľa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) i verejného ochrancu práv (VOP) rómske matky.

Zákon priznávajúci príspevok pri narodení dieťaťa nediskriminuje podľa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) i verejného ochrancu práv (VOP) rómske matky.

Slovenské národné stredisko pre ľudské práva (SNSĽP) však považuje nepriznanie príspevku matke, ktorá dočasne opustí novorodenca v pôrodnici, za diskrimináciu.

Parlamentný výbor pre ľudské práva, menšiny a postavenie žien preto dnes ministerstvu odporučil zohľadniť názory prezentované na schôdzi výboru pri príprave novej legislatívy upravujúcej podmienky priznania príspevku pri narodení dieťaťa.

Výbor sa problematikou zaoberal na podnet občianskeho združenia Poradňa pre občianske a ľudské práva, ktoré považuje nepriznanie príspevku v prípade, ak matka bez súhlasu ošetrujúceho lekára dočasne opustí pôrodnicu a po dieťa si príde až o niekoľko dní, za diskrimináciu.

Výbor preto požiadal o stanoviská MPSVR, VOP Pavla Kandráča i SNSĽP. Podľa názoru ministerstva i Kandráča zákon nediskriminuje rómske matky, pretože platí pre všetky matky rovnako a keďže ide o štátnu dávku, štát má právo určiť podmienky na jej priznanie.

Príspevok je podľa rezortu práce jeden z nástrojov na motiváciu k zodpovednému rodičovstvu, navyše zákon nevylučuje dočasné opustenie zdravotného zariadenia v prípade potreby, avšak len po súhlase lekára zodpovedného za zdravotný stav matky, povedal na rokovaní výboru štátny tajomník ministerstva Peter Sika.

„Podľa Ústavy SR je každý v právach a povinnostiach rovný a nikto nemôže byť zvýhodňovaný. Som zástancom cesty všeobecne platnej právnej úpravy s tým, že je možnosť odstránenia tvrdosti zákona," povedal pre SITA Kandráč.

SNSĽP vo svojom stanovisku poukázalo na sociálne pozadie problému, pričom podľa neho je fenomén dočasného opúšťania detí dôsledkom tlaku na rómske ženy a ich nedostatočnej informovanosti o pravidlách správania sa v zdravotníckom zariadení.

SNSĽP i iniciátor podnetu Štefan Ivanco z Poradne pre občianske a ľudské práva považujú odňatie príspevku za neprimeranú reštrikciu, keďže ide o príspevok na pokrytie potrieb novorodenca. Jeho možné zneužitie navrhli riešiť formou inštitútu osobitného príjemcu.

Viera Mazúrová (Smer-SD) v rozprave poukázala na to, že rómska žena musí byť v zdravotníckom zariadení disciplinovaná ako každá iná a teda nejde o diskrimináciu.

„Analýza navyše dokázala, že rómske ženy opúšťajú skôr deti pre nezáujem o ne," povedala s tým, že práve súčasná sprísnená úprava pomohla znížiť množstvo prípadov opustenia detí na polovicu.

František Mikloško (KDH) upozornil SNSĽP, že sa stavia skôr za práva matky ako samotného dieťaťa. Poukazujúc na mentálnu úroveň a vek mnohých rómskych rodičiek označil pravdepodobnosť využitia príspevku na prospech dieťaťa za nízku, preto sa prihovoril za využitie osobitného príjemcu.

 „Je to akoby chcelo SNSĽP vytvoriť nejakú VIP skupinu pre rómske matky," dodal poslanec Smeru-SD Vladimír Jánoš. Predseda výboru László Nagy (SMK) poukázal na etnický moment, ktorý pri tomto probléme existuje.

„Problém všetci evidujeme, otázne sú nástroje na jeho odstránenie," povedal s tým, že by sa mal zohľadniť aj pri príprave novej legislatívy, v ktorej plánuje ministerstvo zvýšiť príspevok pri narodení dieťaťa na 25-tisíc korún a sprísniť podmienky na jeho priznanie. V tomto duchu prijal výbor uznesenie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy