Skoro jasno
10°
Bratislava
Valentína
11.10.2024
Na niektorých mapách v atlasoch sú Krym a Donbas uvádzané ako sporné územia
Zdielať na

Na niektorých mapách v atlasoch sú Krym a Donbas uvádzané ako sporné územia

BRATISLAVA / Naši západní susedia riešia kurióznu záležitosť - medzinárodná politika zasahuje aj do obsahu učiva na základných a stredných školách. Ukrajinu veľmi nahnevalo, že na niektorých mapách v školských atlasoch sú časti ukrajinského územia, Krym a Donbas, uvádzané ako sporné územia a nie ako súčasť medzinárodne uznaných hraníc krajiny. Vyžiadali si preto stretnutie s českým ministerstvom školstva.

Ukrajinský veľvyslanec požiadal o stretnutie s ministrom školstva už v januári a chce na nej trvať na učebniciach, ktoré zobrazujú Ukrajinu v medzinárodne uznaných hraniciach, teda aj s Krymom aj s Donbasom. Ministerstvo školstva zatiaľ odobralo atlasom doložku. To v praxi znamená, že sa môžu ďalej voľne predávať, len na tieto atlasy školy nesmú čerpať peniaze od štátu. Ukrajinské požiadavky idú ale ďalej.

Ideálne riešenie by bolo to, že by tieto učebnice boli stiahnuté a nahradené inými. "Áno, to bola naša požiadavka a dúfame, že ministerstvo školstva, ministerstvo zahraničných vecí a najmä nakladatelia budú ďalej postupovať tak, že budú Ukrajinu zobrazovať v jej medzinárodne uznaných hraniciach," informuje Ukrajinský veľvyslanec v Českej republike Jevhen Perebyjnis.

Aj na Slovensku sa nájdu na niektorých školách atlasy a mapy, na ktorých je časť ukrajinského územia označená ako sporné územie.

"Ministerstvo školstva udelilo schvaľovaciu doložku pre Geografický atlas, v ktorom sa Krym uvádza ako súčasť Ukrajiny. Schválená doložka platí do roku 2019, avšak táto zmena nebola konzultovaná s autormi ani so Štátnym pedagogickým ústavom ministerstva školstva," povedala hovorkyňa ministerstva školstva Ria Feik Achbergerová. 

Na niektorých mapách teda aj slovenskí školáci môžu vidieť dvojfarebne označený polostrov Krym. "Aktualizujeme učivo, informujeme žiakov o tom, že Krym sa nejakým spôsobom z Ukrajiny oddelil," povedal riaditeľ ZŠ Pavla Horova, učiteľ dejepisu Miloš Marko.

"V tomto roku bude prebiehať nový schvaľovací proces, v ktorom sa autori a konzultanti pozrú na to, aké zmeny prešli v atlase a udelia/neudelia schvaľovaciu doložku," dodáva Feik Achbergerová. V Českej republike sa dostala do predaja aj mapa, na ktorej sa uvádza územie takzvaného Islamského štátu - ide pritom len o časti Iraku a Sýrie dočasne okupované islamskými extrémistami, nie reálny štátny útvar.

"Čo sa týka islamského štátu, ten sa v tomto atlase nenachádza," uzatvára hovorkyňa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy