Jasno
16°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Najväčší rómsky orchester na svete v Košiciach
Zdielať na

Najväčší rómsky orchester na svete v Košiciach

Zdroj: 100violins.com

Najväčší rómsky symfonický orchester na svete sa predstaví s novým programom v košickej Steel aréne.

Najväčší rómsky symfonický orchester na svete sa predstaví s novým programom nadchádzajúcu sobotu o 19. hodine v košickej Steel aréne. Svetoznámy stočlenný maďarský orchester Budapešť si metropolu východného Slovenska podmanil už pri svojej prvej návšteve.

Repertoár nepozostáva len zo slávnych maďarských čardášov, ale aj z klasických diel ako sú maďarské rapsódie od Liszta, maďarské tance od Brahmsa či diela od Straussovcov. Tento maďarský orchester, ktorého zvuk charakterizuje veľké množstvo sláčikových nástrojov či niekoľko cimbalov, pozná publikum na celom svete. Stovka hudobníkov so štyrmi primášmi totiž spolu hrá už 22 rokov.

História súboru sa datuje od roku 1985, kedy zomrel v tom období najznámejší maďarský primáš Sándor Jaroka. Orchester sa vtedy zrodil z jedného momentu improvizácie, keď maďarskí rómski hudobníci začali po smútočnom obrade spontánne hrať.

Najväčší rómsky symfonický orchester na svete zaznamenal v posledných rokoch obrovský úspech. Toto jedinečné hudobné teleso absolvovalo vystúpenia v najznámejších koncertných sálach hlavne v Rakúsku, Belgicku, Čechách, Chorvátsku, Dánsku, Estónsku, Fínsku, Francúzsku, Nemecku, Írsku, Japonsku, Monaku, Portugalsku, Turecku a ďalších štátoch sveta.

Cigánsky orchester Budapešť bude vystupovať na Slovensku už po siedmy raz, pričom predchádzajúce koncerty boli v Bratislave aj v Košiciach prijaté s veľkým nadšením.

Zdielať na

Najčítanejšie správy