Jasno
16°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
V Malackách začínajú rekonštruovať park, proti vandalom majú kamery
Zdielať na

V Malackách začínajú rekonštruovať park, proti vandalom majú kamery

Zdroj: malackepohlady.sk/Martin Marek

Peniaze z eurofondov majú dopomôcť zreštaurovaniu najväčšej súvislej zelenej plochy v centre Malaciek. O Pálffyovskom kaštieli však zatiaľ ešte nie je rozhodnuté.

Park na Kláštornom námestí je najväčšia súvislá zelená plocha v centre mesta a vzhľadom na svoje umiestnenie v blízkosti kláštora by mal byť pýchou Malaciek a príjemným miestom pre relax. Preto ho mesto plánuje rekonštruovať.

Uvádza sa to v správe na stránke mesta. Asfaltové chodníky nahradí zámková dlažba, pribudne nový mobiliár, verejné osvetlenie a zrevitalizuje sa aj zeleň a trávnaté plochy. Pri soche svätého Antona tak vznikne oddychová zóna a rozšíri sa parkový chodník ku vchodu do krýpt. Opravu fontány plán nezahŕňa.

Rekonštrukcia sa má začať v stredu a potrvá do 31. 5. 2008, pohyb po parku bude počas nej obmedzený. Predbežný odhad nákladov je do 9 miliónov korún, presnejšie číslo bude známe až po schválení verejného obstarávania, na ktoré mesto čaká. Prostriedky na rekonštrukciou získala samospráva z eurofondov.

Malacká samospráva plánuje opraviť aj budovu Pálffyovského kaštieľa. Nachádza sa v zámockom parku a bol kúpený od Rádu menších bratov františkánov. Už v tomto čase sa hovorilo o rekonštrukcii za približne 500 miliónov korún. Budova je totiž od roku 2004 prázdna, chátra, prespávali tu bezdomovci a bola terčom vandalov.

Mesto Malacky zatiaľ inštalovalo do kaštieľa nový kamerový monitorovací systém. Ten má vandalov odradiť. Uvádza sa to na internetovej stránke mesta. Objekt stráži mestská polícia, pribudli výstražné tabule, vniknutiu bránia aj dosky a fólia na dverách a oknách.

Konkrétny projekt však zatiaľ ohľadne reštaurácie kaštieľa neexistuje.

Zdielať na

Najčítanejšie správy