Jasno
16°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Špidla na Slovensku obhajoval ústretovosť EÚ k imigrácii
Zdielať na

Špidla na Slovensku obhajoval ústretovosť EÚ k imigrácii

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Podľa Špidlu sa Európa musí otvoriť ďalším imigrantom.

Európa sa nemôže spoliehať na to, že starnutie jej obyvateľov vyrieši iba podpora rodín, a musí sa otvoriť ďalším imigrantom. Vyhlásil to dnes eurokomisár pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a rovné príležitosti Vladimír Špidla po konferencii o budúcnosti Európskej únie.

"Európa starne, nepochybne bude potrebovať imigráciu," povedal Špidla na tlačovej konferencii, na ktorej popisoval návrh na európsku reguláciu pracovného prisťahovalectva prostredníctvom takzvaných modrých kariet.

Návrh, ktorý Špidla pripravil spoločne s komisárom pre bezpečnosť Frankom Frattinim, by mali umožniť, aby sa po stanovenej lehote kvalifikovaní migranti museli vrátiť do svojej materskej krajiny alebo mohli pracovať v inom štáte EÚ.

Od nápadu, ktorý už podporil aj Európsky parlament, si komisári sľubujú lepšiu kontrolu prisťahovalectva. Podľa rôznych odhadov žije v EÚ 4,5 milióna až osem miliónov nelegálnych imigrantov.

Proti liberálnejšej prisťahovaleckej politike EÚ sa dnes ohradil poslanec opozičného KDH Vladimír Palko. Vyzval, aby sa vlády sústredili na vyššiu pôrodnosť a varoval pred prílivom moslimov. Podobne v minulosti vystúpila aj vládna Slovenská národná strana (SNS).

Špidla poprel, že by EÚ hrozila záplava migrantov z islamských krajín. Aj v týchto štátoch totiž podľa neho evidujú starnutie obyvateľstva. "Je absolútne nerealistické, že k obnove demografickej stability dôjde prirodzene," povedal o návrhu konzervatívneho poslanca a pripomenul, že ako imigranti prišli do Európy aj Slovania alebo Maďari.

Za Špidlu sa dnes postavil aj slovenský premiér Robert Fico. Zdôraznil, že slovenskí podnikatelia pociťujú silný nedostatok pracovníkov v niektorých remeselníckych oboroch. O konkrétnych krokoch vlády v prospech imigrácie sa však nezmienil.

Fico a Špidla sa tiež na dnešnej konferencii vyslovili za prijatie reformnej zmluvy o EÚ, ktorá by mala okrem iného zjednodušiť systém rozhodovania v únii. Podľa slovenského premiéra by prípadný neúspech rokovaní o zmluve do konca roka svedčil o slabosti EÚ. Pripomenul, že spomedzi slovenských strán zmluvu podporuje aj opozícia, a dá sa teda počítať so súhlasom potrebnej ústavnej väčšiny poslancov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy