Jasno
16°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Slováci zaplatia za vedenie bežného účtu najmenej v regióne
Zdielať na

Slováci zaplatia za vedenie bežného účtu najmenej v regióne

Zdroj: SITA/Nina Bednáriková

Ročné náklady priemerného klienta slovenskej banky za vedenie bežného účtu dosahujú zhruba 1 530 korún.

Ročné náklady priemerného klienta slovenskej banky za vedenie bežného účtu dosahujú 45 eur (zhruba 1 530 korún). Pokiaľ by si zákazník vybral tie isté služby v banke v niektorej z okolitých krajín, zaplatil by výrazne vyššie poplatky.

Vyplynulo to z prieskumu Slovenskej bankovej asociácie (SBA). Maďarské a poľské finančné inštitúcie klientom za podobné služby naúčtujú zhodne 65 eur (2 211 korún), v rakúskej banke by zákazník zaplatil 73 eur (2 483 korún). Najviac by ho vyšlo vedenie bežného účtu v Česku, a to 82 eur (2 789 korún).

Pri prieskume banková asociácia do celkových ročných nákladov na vedenie bežného účtu zahrnula osem položiek - poplatky za správu účtu, platby, výnosy z úrokov, operácie s hotovosťou na pobočke, správu trvalých príkazov a internetového bankovníctva, výber hotovosti alebo vydanie bankomatovej karty.

Medzi jednotlivými krajinami v strednej Európe sú podľa SBA výrazné rozdiely v cenách poplatkov za jednotlivé služby. Napríklad v Rakúsku tvorí viac ako tri štvrtiny nákladov poplatok za správu účtu, v Maďarsku táto položka predstavuje zhruba 17 percent.

Na Slovensku zaplatí klient najviac, vyše dvoch pätín z celkovej sumy, za správu účtu, nepatrné poplatky si naopak vyžaduje internetové bankovníctvo a správa trvalých príkazov. Ďalšie poplatky majú zhruba rovnomerné zastúpenie. V Česku je tiež najvyššou, dvojpätinovou položkou, paušálny poplatok za správu účtu, zhruba štvrtinu z celkového balíka poplatkov si vyžadujú prevody peňazí. Najmenej vyjde v ČR internetové bankovníctvo.

Prieskum sa uskutočnil v 42 bankách na Slovensku, Česku, Maďarsku, Rakúsku a Poľsku. Každú finančnú inštitúciu zastupoval balíček služieb pre štandardného klienta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy