Jasno
14°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Slovensko pošle do Afganistanu 52 vojakov
Zdielať na

Slovensko pošle do Afganistanu 52 vojakov

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Nová misia by nemala byť časovo obmedzená.

Slovenská vláda po roku otáľania ustúpila tlaku Severoatlantickej aliancie (NATO) a do nebezpečného Afganistanu pošle ďalších 52 vojakov. Zároveň posilní postavenie slovenského kontingentu v Kosove. Informuje o tom dnešné vydanie denníka Pravda.

Počet slovenských vojakov v Afganistane sa zdvojnásobí, a to aj napriek vyhláseniam premiéra Roberta Fica, že ho nikto nebude vydierať morálnymi apelmi na posilnenie jednotky v Afganistane, a predsedu SNS Jána Slotu, že "slovenskí vojaci sú tam zakopaní ako takí krtkovia."

Ako informuje Pravda, od budúceho roka nebudú v Afganistane iba "stavbári", ako ich nazval pred časom Fico, ale aj ozbrojení vojaci. Časť z nich bude strážiť v rámci holandskej jednotky so zbraňou v ruke leteckú základňu Tarit Kowt v nepokojnej provincii Uruzgan.

Navyše by títo vojaci mali byť k dispozícii veliteľom NATO. Pri nepredvídaných udalostiach ich budú zrejme môcť preveliť aj inam. Po novom by misia nemala byť nijako časovo obmedzená. Mandát bude platiť až do konca misie ISAF, teda aj 20 rokov.

Vyslanie ďalších vojakov musí odobriť slovenský parlament. Problémy pri schvaľovaní sa však neočakávajú. Koaličný Smer-SD by mal návrh schváliť automaticky, pretože zmenu mandátu navrhuje minister za túto stranu.

ĽS-HZDS ako druhý koaličný partner dlhodobo podporuje vysielanie vojakov do zahraničných misií. "Štrajkovať" v parlamente by mohla Slovenská národná strana. Jej predseda Ján Slota sa niekoľkokrát vyslovil proti vojenským misiám, najmä v Afganistane, a spochybnil význam celej misie ISAF.

Podpredseda SNS Rudolf Pučík, ktorý má na starosti obrannú politiku, však akékoľvek pochybnosti odmietol. "SNS plne súhlasí s posilnením našej prítomnosti v Afganistane. Vychádza to zo záväzkov k NATO, ktoré si zodpovedne plníme," uviedol Pučík. Zároveň dodal, že pre jeho stranu je dôležitejšia misia v Kosove. Keby sa aj SNS zasekla, môže pomôcť opozícia. Najväčšia opozičná strana SDKÚ-DS totiž presadzovala zahraničné misie ešte v čase, keď bola pri moci.

Na budúci rok bude oficiálne v Afganistane 111 vojakov. Z nich bude 57 ženistov, 35 bude strážiť letisko, osem zdravotníkov bude pracovať v českej poľnej nemocnici a zvyšní vojaci budú na veliteľstvách a výcvikových strediskách. Podľa Pravdy ročne misia vyjde Slovensko na viac ako 355 miliónov korún. Tento rok stál Afganistan polovicu.

Zmeny sa uskutočnia aj v Kosove. Okrem dvoch dopravných vrtuľníkov dostanú štyridsiati slovenskí vojaci v Kosove aj viac právomocí. Doteraz boli skôr iba pozorovatelia, ale po novom budú môcť proti nepokojom zakročiť aj silou. Mali by chrániť najmä Srbov pred útokmi Albáncov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy