Jasno
14°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Najviac ľudí by za prezidenta volilo Gašparoviča
Zdielať na

Najviac ľudí by za prezidenta volilo Gašparoviča

Zdroj: SITA/Ivan Fleischer

Spomedzi prípadných kandidátov na post hlavy štátu s v prvej trojke umiestnili podľa prieskumu verejnej mienky Ivan Gašparovič, Iveta Radičová a Vladimír Mečiar. Z toho súčasný prezident sa môže tešiť podpore takmer 45 percent obyvateľov.

Prezident Ivan Gašparovič má stále najväčšiu podporu spomedzi prípadných kandidátov na post hlavy štátu. Vyplýva to z októbrového prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila agentúra MVK.

Spomedzi rozhodnutých voličov by Gašparoviča podporilo 44,8 percenta. Takmer štvrtina z nich by zas chcela v kresle hlavy štátu vidieť bývalú ministerku práce a poslankyňu opozičného SDKÚ-DS Ivetu Radičovú.

Gašparovič a Radičová by tak v prezidentských voľbách postúpili do druhého kola. Nedostal by sa tam naopak expremiér a líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar, ktorý sa už dvakrát neúspešne uchádzal o kreslo hlavy štátu. Mečiara by podporilo 11,4 percenta rozhodnutých voličov.

Za Mečiarom sa v ankete umiestnil šéf SNS Ján Slota, eurokomisár z KDH Ján Figeľ a bývalý veľvyslanec v Spojených štátoch Martin Bútora.

Prezidentské voľby sa budú na Slovensku konať na jar roku 2009, úspešný kandidát musí získať nadpolovičný počet hlasov. Z ponúknutých politikov doteraz ohlásil zámer kandidovať zatiaľ iba súčasný prezident Gašparovič, ktorý dlhodobo patrí k najpopulárnejším slovenským politikom.

Agentúra MVK uskutočnila prieskum v prvých piatich dňoch tohto mesiaca na vzorke 1.101 respondentov. Z nich 11,1 percenta sa vyjadrilo, že sa na prezidentských voľbách nezúčastní, ďalších 11 percent nevedelo odpovedať.

Výsledky prieskumu verejnej mienky agentúry MVK. Respondenti odpovedali na otázku, ktorému zo šiestich možných kandidátov by dali svoj hlas, ak by sa voľby konali začiatkom tohto mesiaca.
    

možný kandidátpreferencie podľa MVK (pct. rozhodnutých voličov)
Ivan Gašparovič44,8
Iveta Radičová24,6
Vladimír Mečiar11,4
Ján Slota7,8
Ján Figeľ7,0
Martin Bútora4,4
Zdielať na

Najčítanejšie správy