Jasno
11°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Boj proti diskriminácii má už regionálny charakter
Zdielať na

Boj proti diskriminácii má už regionálny charakter

Zdroj: internet

Na diskrimináciu sa sťažuje viac mužov ako žien. Obete poukazujú najmä na mobbing, bossing a sexuálne obťažovanie

V týchto dňoch sa do záverečnej fázy dostáva projekt, ktorého cieľom je zvýšiť schopnosť Slovenskej republiky monitorovať a presadzovať princíp antidiskriminácie a rovnakého zaobchádzania. Zámer projektu má naplniť sedem regionálnych kancelárií Slovenského národného strediska pre ľudské práva (SNSĽP), ktoré je u nás jedinou inštitúciou na posudzovanie dodržiavania zásady rovnakého zaobchádzania. 

Regionálne strediská SNSĽP pôsobia v Dolnom Kubíne, Humennom, Kežmarku, Kysuckom Novom Meste, Nových Zámkoch, Rimavskej Sobote a vo Zvolene. Ich umiestnenie nekopíruje územnoprávne členenie Slovenska, ale odráža sociálnu a hospodársku situáciu v jednotlivých regiónoch, národnostné rozloženie obyvateľstva, najmä rómskeho a nezamestnanosť, uviedla expertka projektu Mária Rostášová.

Od júla 2004, keď nadobudol účinnosť antidiskriminačný zákon, sa SNSĽP zaoberalo 3 780 prípadmi. Regionálne kancelárie od začiatku svojho pôsobenia v máji tohto roku doteraz riešili 330 podaní a podnetov. Občania najviac namietajú diskrimináciu v Banskobystrickom kraji, najmenej v Trenčianskom kraji.

Medzi sťažovateľmi prevládajú muži. Ako uviedla zástupkyňa výkonnej riaditeľky SNSĽP Daniela Gemerská, klienti strediska najviac namietali porušovanie zásady rovnakého zaobchádzania v pracovnoprávnych vzťahoch. Sťažovali sa na mobbing, bossing, sexuálne obťažovanie, pričom väčšinu obetí tvoria vysokoškolsky vzdelaní ľudia.

"Obete namietali aj diskrimináciu pri získavaní zamestnania a pri udržaní si práce, ďalej pri poskytovaní tovarov a služieb a pri porušovaní práv dieťaťa. Z hľadiska dôvodov diskriminácie prevažoval vek, rod a príslušnosť k rómskej národnostnej menšine," uviedla Gemerská.

Čoraz viac klientov sa dozvedá o možnosti požiadať o pomoc vo svojom regióne a nemusia cestovať do sídla strediska v Bratislave. Výhodou regionálnych kancelárií SNSĽP považuje operatívnejší kontakt regionálnych zamestnancov na rôzne inštitúcie v regióne.

Realizátorom regionálneho projektu, ktorý sa zavŕši v novembri, je konzorcium tvorené spoločnosťou Euroformes, s.r.o, občianskym združením Únia centier prevencie a pomoci DAFNÉ a španielskou spoločnosťou S.I.C.I. DOMINUS.

Súčasťou projektu sú aj lokálne partnerstvá vytvorené z odborníkov z inštitúcií a organizácií so vzťahom k ľudským právam a slobodám. Spoločnosť Euroformes, ktorá je lídrom konzorcia, poskytoval v rámci projektu predovšetkým odbornú pomoc pri získavaní prostriedkov zo štrukturálnych fondov EÚ a vzdelávanie v oblasti ľudských zdrojov, uviedol konbateľ spoločnosti Rastislav Horvát.

Zdielať na

Najčítanejšie správy