Jasno
11°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Mesto predáva radnicu, aby ju zrekonštruovalo na lízing
Zdielať na

Mesto predáva radnicu, aby ju zrekonštruovalo na lízing

Zdroj: Davie Green

Primátor Banskej Bystrice Ivan Saktor uviedol, že bývalú radnicu nezrekonštruuje priamo MBB, ale lízingová spoločnosť, ktorá je dcérskou firmou Volksbank.

Banskobystrickí mestskí poslanci dnes schválili predaj historického meštianskeho domu na centrálnom Námestí SNP, ktorý v minulosti slúžil ako radnica, mestskej akciovej spoločnosti MBB za takmer 35,6 milióna korún.

Predaj má podľa dôvodovej správy predkladateľa zabezpečiť ukončenie rekonštrukcie bývalej radnice do roku 2008, k čomu je potrebné finančné posilnenie MBB. MBB, ktorá má už v súčasnosti bývalú radnicu od mesta v prenájme, má totiž prísľub o poskytnutí financií, budovu bývalej radnice potrebuje vlastniť z dôvodu garancie, uvádza sa v správe.

Podľa časti poslancov sa predajom zastupiteľstvo vzdalo akéhokoľvek vplyvu na túto budovu. Upozornili, že hoci je MBB 100-percentne mestská firma, odmieta informovať o svojej činnosti. "MBB je mestskou firmou len na papieri. Keď potrebuje majetok mesta. Ale absolútne neinformuje, čo s tým majetkom robí," povedal poslanec Michal Bucek.

Jeho kolega Vladimír Pirošík pripomenul príklad, keď MBB odmieta občanov, poslancov a aj členov dozornej rady informovať o podrobnostiach zámennej zmluvy týkajúcej sa pozemkov v hodnote takmer štvrť miliardy korún pod pripravovaný priemyselný park.

Pirošík zdôraznil, že odporcovia predaja nie sú proti rekonštrukcii bývalej radnice, ale chceli, aby MBB zostala nájomcom. "Mala od mesta vytvorené kráľovské podmienky - nájomnú lehotu na 20 rokov s opciou na ďalších 20 rokov, symbolické ročné nájomné 100 korún, vybavené stavebné povolenie a súhlas mesta na prevádzku obchodných a spoločenských zariadení vo vnútri. Boli sme za to, aby si mesto zachovalo možnosť kontroly a dohľadu nad objektom radnice," povedal Pirošík.

Primátor Saktor uviedol, že bývalú radnicu nezrekonštruuje priamo MBB, ale lízingová spoločnosť, ktorá je dcérskou firmou Volksbank. "Ide o takzvaný backleasing, teda spätný lízing. Za odhadnutú cenu pôjde radnica do majetku MBB. Následne MBB uzavrie lízingovú zmluvu s rakúskou spoločnosťou, ktorá kúpi tento majetok a dostavia ho do hodnoty asi 250 miliónov. A mesto bude 30 rokov tento majetok len užívať," povedal Saktor.

Dodal, že po 30 rokoch, keď MBB splní lízingové podmienky, sa radnica vráti späť do majetku mesta. S podobným modelom počítajú aj pri rekonštrukcii Radvanského kaštieľa.

Mesto podľa Saktora nestráca dosah na hospodárenie s majetkom vloženým do MBB, keďže valným zhromaždením v mestských obchodných zhromaždeniach je primátor. Uznal však, že poslanci dosah na majetok v MBB nemajú. "Áno, nemajú poslanci, ale má primátor," povedal Saktor.

Zdielať na

Najčítanejšie správy