Jasno
11°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Popradský veterán klub zachraňuje pozemnú lanovku
Zdielať na

Popradský veterán klub zachraňuje pozemnú lanovku

Zdroj: SITA/Rastislav Ovšonka

Nadšenci z popradského Veterán klubu železníc pod vedením Jaroslava Vanča začali s prípravou na stredajší transport oboch kabín Pozemnej lanovej dráhy Starý Smokovec - Hrebienok do Popradu.

Pozemnú lanovku sa nakoniec podarí zachrániť. Nadšenci z popradského Veterán klubu železníc pod vedením Jaroslava Vanča začali s prípravou na stredajší transport oboch kabín Pozemnej lanovej dráhy Starý Smokovec - Hrebienok do Popradu.

Členovia Veterán klubu železníc dnes obe lanovky rozpílili na polovice. "Dnešní prepravcovia sú takí drahí, že na to nemáme financie. Preto sme sa pustili do krízového scenára, ale o chvíľu to nebude vôbec poznať," povedal pre médiá J. Vančo. Obe lanovky, každú s hmotnosťou približne 20 ton, v stredu postupne prevezú do starého rušňového depa v Poprade, kde lanovky nanovo zvaria a dajú do pôvodného stavu.

Za najväčší problém pri celej akcii na záchranu lanoviek považuje Vančo papierovanie. "Roboty sa vôbec nebojíme, ale to vybavovanie je úžasné v našej republike," povedal.

Členovia Veterán klubu železníc v Poprade majú už 25 rokov sen, ktorým je múzeum tatranskej dopravy. "Možno táto lanovka naštartuje novú éru a podarí sa vytvoriť minimúzeum tatranskej železničnej dopravy," povedal J. Vančo.

Okrem pozemnej lanovky by sa v pripravovanom múzeu mala objaviť aj stará pozemná lanovka, kabína visutej lanovky na Skalnaté pleso, stará kabína z kabínkovej lanovky, či kabína visutej lanovky, ktorá jazdila na Lomnický štít. Lanovky by chceli osadiť na pôvodný stĺp. Veterán klub železníc má k dispozícii aj vozne tatranskej električky Kométa i Škoda a ďalšie exponáty. "Keby bolo miesto, už by sme veľa vecí nazvláčali," doplnil J. Vančo.

Záchrana kabín lanovky sa podarila vďaka nadšeniu milovníkov železničnej histórie z celého Slovenska, ktorí vyzbierali približne 60 000 korún na záchranu lanoviek. Tieto peniaze použijú členovia Veterán klubu železníc na prepravu oboch kabín do Popradu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy