Jasno
11°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Slovensko je na 3. mieste v rebríčku slobody médií
Zdielať na

Slovensko je na 3. mieste v rebríčku slobody médií

Zdroj: Steve Webel/ilustračné

O túto priečku sa spomedzi 169 krajín delíme s Estónskom.

Eritrea, Severná Kórea a Turkmenistan sú v celosvetovom rebríčku slobody médií najhoršie. Najlepšia je naopak situácia na Islande a v Nórsku, ktoré sa delia o prvé miesto. Na treťom mieste sú spoločne Slovensko a Estónsko, Česká republika je štrnásta. Vyplýva to z výročnej správy medzinárodnej novinárskej organizácie Reportéri bez hraníc (RSF), ktorá bola dnes zverejnená v Paríži.

Česko sa tak radí do 50 krajín v prvej tretine rebríčka, kde sloboda médií v podstate nemá problémy a objavujú sa tu len občasné "chybičky krásy". Zreteľne si ale polepšilo Slovensko, ktoré sa dostalo do prvej desiatky krajín. Tú tvorí vedľa už menovanej štvorice Belgicko, Fínsko, Švédsko, Dánsko, Írsko a Portugalsko.

Do prvej päťdesiatky sa z členov Európskej únie nedostali len Bulharsko (51.) a Poľsko (56). Naopak, Spojené štáty sa do prvej päťdesiatky dostali, keď obsadili 48. miesto. Podľa RSF tak zásahy do slobody médií v USA poklesli, minulý rok boli USA ešte na 53. mieste. Rusko naproti tomu nezaznamenalo žiadne zlepšenie a zostáva 144.

Napríklad Holandsko sa ale z minuloročného prvého miesta prepadlo na tohtoročné 12. Dôvodom je, že dvaja novinári tu boli dva dni väznení, pretože súdu odmietali povedať zdroje svojich politicky ladených správ. Tiež v minulosti problémové Taliansko sa polepšilo a je na 35. mieste, pretože útoky mafiánskych skupín na novinárov prestali. "Hrozby od týchto skupín ale zostávajú," konštatuje správa.

Organizácia RSF hodnotila úroveň slobody médií už šiestykrát, tento raz v 169 krajinách. Tento rok bola do hodnotenia prvýkrát zaradená Eritrea, ktorá získala nezávislosť pomerne nedávno, a ihneď "vytlačila" z posledného miesta komunistickú KĽDR.

"Eritrea si posledné miesto zaslúžila," komentuje RSF situáciu. Poukazuje na to, že autoritársky prezident Isajas Afewerki zakázal všetky súkromné médiá a novinárov kritických k jeho režimu dáva do väzenia.

Zo svetadielov je na tom so slobodou tlače najhoršie Ázia. Z 20 krajín na konci rebríčka je sedem ázijských, konkrétne Pakistan, Srí Lanka, Laos, Vietnam, Čína, Barma a Severná Kórea. Päť krajín so zvlášť zreteľnou cenzúrou médií leží v Afrike, štyri na Blízkom východe a tri sú bývalými sovietskými republikami.

Zdielať na

Najčítanejšie správy