Jasno
14°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Robotické MiniSumo má lákať študentov
Zdielať na

Robotické MiniSumo má lákať študentov

Zdroj: SITA/Richard Nemec

MiniSumo má lákať študentov na technické školy.

Pomocou robotov prišla na trenčianske výstavisko spopularizovať technické odbory Fakulta elektrotechniky a informatiky (FEI) Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Na 13. ročníku medzinárodného veľtrhu elektrotechniky, elektroniky a energetiky EloSys, ktorý dnes otvorili na výstavisku TMM v Trenčíne, si môžu návštevníci do piatku pozrieť a vyskúšať správanie mobilných robotov.

"Keď sa študijný program nazýva priemyselná informatika, to im veľa nepovie. Takže tu majú možnosť vidieť v hravej forme, na čo sa tie znalosti dajú využiť," uviedol k vystaveným robotom odborný asistent FEI STU Richard Balogh.

Podľa jeho slov majú mladí ľudia pred technickými odbormi na vysokých školách strach, plynúci z nevedomosti, o čom ich perspektívne zamestnanie môže byť. Absolvent priemyselnej informatiky sa podľa Balogha uplatní kdekoľvek v priemysle, kde sa o výrobu stará automatická linka, teda stroje.

Najzložitejším vystaveným robotom je Robotnačka, kresliaci robot, ktorý okrem obrazcov sa dá napríklad naprogramovať aj na nosenie piva od chladničky ku kreslu, hovorí s úsmevom Balogh. Vývoj robota trval štyri roky.

V ringu zase zápasia roboty v MiniSumo. Dva naprogramované roboty so senzormi v hmotnostnej kategórii do 500 gramov sa snažia vyhľadať a vytlačiť súpera z ringu. Robot musí byť po umiestnení do ringu celkom samostatný a jeho autor ho nesmie pri súboji ovplyvňovať. Tento druh robota je podľa Balogha jednoduchší.

Na tohtoročnom EloSys vystavuje 375 slovenských a zahraničných vystavovateľov na celkovej ploche 17 775 metrov štvorcových. Cestu si naň každoročne nachádza aj množstvo študentov stredných škôl.

Zdielať na

Najčítanejšie správy