Jasno
14°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Historickým vláčikom sa odviezlo asi 25.000 ľudí
Zdielať na

Historickým vláčikom sa odviezlo asi 25.000 ľudí

Zdroj: SITA/Ľubomíra Černeková

Sezóna na železničke, ktorá je historickým unikátom a veľkým lákadlom pre zahraničných i domácich turistov, trvá pol roka. Tento rok sa ukončí až v závere októbra.

Približne 25.000 ľudí sa zviezlo počas letných a jesenných mesiacov historickým vláčikom na lesnej úvraťovej železnici vo Vychylovke na Kysuciach, ktorá patrí medzi európske unikáty.

Pekné počasie sa tak oproti minulej sezóne podpísalo pod nárast o niekoľko desiatok a možno až stoviek cestujúcich. Okrem tradičných záujemcov zo Slovenska, Česka a Poľska pribudlo v tomto roku predovšetkým ruských turistov.

"Sezónu definitívne ukončíme v závere októbra. Ešte stále máme dostatok záujemcov o jazdu, silné sú hlavne víkendy. Ukazuje sa, že návštevnosť bude vyššia ako vlani," dodala Berešová.

Najviac ľudí podľa nej prišlo hlavne počas letných prázdnin, v júli to napríklad bolo o dve tisícky cestujúcich viac než v rovnakom období vlani. Tento rok sa osvedčila spolupráca s niektorými slovenskými kúpeľmi, vďaka ktorej železnička prilákala značný počet ruských turistov. Jazdu na sedemkilometrovej trati si nenechali ujsť ani záujemcovia z arabských krajín.

"K dispozícii máme parnú lokomotívu a rušeň na naftu. Jazdí sa väčšinou s jedným vagónom, počas silnej prevádzky sme pridávali ešte jeden. Po ukončení sezóny ich čaká revízia," spresnila Berešová.

Železnica bola postavená v roku 1926 a slúžila na zvážanie dreva. Hlavná trať mala pôvodne dĺžku 61 kilometrov, s odbočkami merala až 110 kilometrov. Železnica, ktorá spájala kysucký región s Oravou, slúžila do roku 1971.

Neskôr sa stala lákadlom pre domácich i zahraničných turistov, ktorí si väčšinou nenechajú ujsť ani návštevu tamojšieho skanzenu. Sezóna na železničke trvá približne pol roka.

Zdielať na

Najčítanejšie správy