Jasno
14°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Zmeny v rozhlasovom orchestri nepomohli
Zdielať na

Zmeny v rozhlasovom orchestri nepomohli

Zdroj: SITA/Ivan Fleischer

Z orchestru odchádzajú najlepší hráči.

Tohtoročné zmeny v Symfonickom orchestri Slovenského rozhlasu podľa Rozhlasovej rady nedokázali stabilizovať orchester. Rada sa na tom zhodla dnes po tom, čo sa dozvedela, že z neho pre nízke platy odchádzajú najlepší hráči. Jedným z cieľov vedenia SRo pritom bolo "očistiť" orchester od horších hudobníkov.

"Prvý hobojista odchádza do národného divadla, prvý trumpetista a prvý hornista do filharmónie, prakticky prestáva existovať sekcia bicích. Hrozí, že kritická situácia nastane aj u klarinetov a fagotov," povedal rade koncertný majster orchestra Viktor Šimčisko. Dodal, že odíde aj hráč na anglický roh, pričom v jeho odbore je "ľudí menej ako prstov na ruke".

Dôvodom odchodov je podľa neho zaradenie väčšiny členov orchestra do najnižšej platovej triedy v rozhlase. "Človek s 25-ročnou praxou a vysokou školou má hrubý plat 11.000 korún," tvrdí Šimčisko.

Začiatkom roka riaditeľka SRo Miloslava Zemková oznámila, že sa v 92-člennom orchestri bude prepúšťať. Slabších hráčov mali odhaliť skúšky. Zemková sľubovala, že z ušetrených peňazí zlepší platy tých, ktorí zostanú. V súčasnosti je orchestrálnych hráčov asi 60.

Rada preto dnes zaviazala generálnu riaditeľku SRo, aby zvýšila počet miest v orchestri. Žiada tiež, aby platy členov orchestra boli adekvátne mzdám ostatných zamestnancov SRo. "Zvýšenie platov je pripravené za október," tvrdila Zemková. Podľa nej už od júna zvýšila plat 11 sólovým hráčom v priemere o štyri až päť tisíc korún.

Zemková svoje zmeny obhajovala zlepšením výkonu orchestra. "Hrá ako nikdy predtým, pracuje na plný výkon," povedala. "Ak dobre hrá, je to preto, že profesionálna česť tých ľudí im nedá hrať inak," oponoval jej Šimčisko. Dodal, že na otvárací koncert si museli zohnať 23 hudobníkov zvonku ako výpomoc za asi 100.000 Sk.

Zvýšiť platy v celom rozhlase podľa Zemkovej bude možné, až keď vykryjú jeho stratu. Dlh SRo voči majiteľovi vysielačov, spoločnosti TRI-R, je podľa nej 168 miliónov korún a do konca roka stúpne na 180 miliónov korún. Štátna dotácia na menšinové vysielanie ho zníži na 135 miliónov Sk.

Firma podľa riaditeľky chce, aby rozhlas dlh splatil v priebehu budúceho roka. Aj preto vedenie plánuje budúcoročné náklady SRo znížiť na 820 miliónov korún. Vlani pritom rozhlas fungoval za vyše miliardu korún.

Zdielať na

Najčítanejšie správy