Jasno
17°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Fico sa stretne s maďarským premiérom
Zdielať na

Fico sa stretne s maďarským premiérom

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Robert Fico sa stretne s predsedom maďarskej vlády Ferencom Gyurcsányom, aby s ním po prvý raz po týždňoch vzájomného napätia hovoril o upokojení maďarsko-slovenských vzťahov.

Slovenský premiér Robert Fico sa stretne so svojím maďarským kolegom Ferencom Gyurcsányom. Dnes ráno nám to potvrdila Ficova hovorkyňa Sylvia Glendová. Obe strany už vraj súhlasili s neformálnym rozhovorom premiérov. Stretnutie by sa malo uskutočniť zajtra alebo pozajtra.

Stretnutie premiérov bude nadväzovať na neformálne rokovanie ministrov zahraničných vecí oboch krajín, ktoré sa uskutočnilo na neformálnom summitu šéfov diplomacií členských krajín EÚ začiatkom týždňa. Ján Kubiš na ňom so svojou maďarskou kolegyňou vysvetľoval, ktoré veci a prečo vnímame veľmi citlivo. Podľa našich informácií práve na tomto stretnutí J.  Kubiš definitívne dohodol stretnutie premiérov.

Rokovanie R. Fica a F. Gyurcsánya iniciovala slovenská vláda už minulý týždeň oficiálnym listom, ktorý v Budapešti odovzdal náš veľvyslanec Juraj Migaš. Odpoveď vtedy nedostal, ale očakával pozitívnu reakciu. Pikantné na napätých vzťahoch Fica a Gyurcsánya je najmä to, že obaja sú premiérmi za sociálnodemokratické vzťahy a práve ich formálna politická príbuznosť sľubovala lepšie slovensko-maďarské vzťahy ako v minulosti. Opak je pravdou, dokonca maďarskí socialisti vraj najnovšie zariadili, že Smeru neobnovila členstvo Strana európskych socialistov (SES).

Stretnutie R. Fica a F. Gyurcsánya sa uskutoční počas summitu európskych lídrov, ktorý sa začne vo štvrtok v Lisabone.

Zdielať na

Najčítanejšie správy