Jasno
Bratislava
Maximilián
12.10.2024
V zime trpia aj autá. Konzultant prezradil tipy, ako sa o auto dobre postarať
Zdielať na

V zime trpia aj autá. Konzultant prezradil tipy, ako sa o auto dobre postarať

BRATISLAVA / Zima udrela v plnej sile. Teploty v noci klesajú pod mínus 10 stupňov a na severe bolo ešte chladnejšie. V takomto počasí trpia aj naše autá. Svoje o tom vedia najmä majitelia dieslových motorov, ktoré dostávajú zabrať najviac.

"Samozrejme, že vznetové motory, teda dieslaky sú na tu zimu podstatne háklivejšie ako benzínové, a preto hovorím treba sa tomu začať venovať už skôr, aby nás to  nemilo neprekvapilo," hovorí dopravný konzultant Maroš Palesch. Ručička teplomerov výrazne klesla pod 0, a to sa odzrkadľuje aj na našich vozidlách

"Treba si skontrolovať baterku, už keď tá baterka nedrží, ťažšie štartuje už treba kúpiť novú autobatériu a samozrejme v autoservise si dať skontrolovať aj žhaviče, palivový systém a radšej dať nový filter palivový," pokračuje Palesch. Okrem dobrej batérie netreba určite zabúdať ani na rôzne vylepšováky, ktoré sa dajú kúpiť napríklad na pumpách. A to konkrétne aditíva. Jednou z možností, je ich kúpiť už priamo namiešané v nafte.

"Na čerpacích staniciach môžete nakúpiť tzv drahšiu naftu. Sú to už rovno namiešané nafty s aditívami do mínus 20 - 30 - 40 stupňov. Alebo keď ostávate pri klasickej nafte, tak samozrejme sú to tie externé," hovorí konzultant. Alebo potom druhá možnosť. A aj takáto malá investícia vám vie v konečnom dôsledku ušetriť vaše peniaze.

"Keď zostávate pri klasickej nafte, tak sú to tie externé plechovice alebo fľašky, kde si dávajte určitý pomer. Príklad poviem na 20 litrov používate taký ten 2cl štuplík, ktorý je súčasťou vrchnáku. A keď tankujete 60 litrov, tak si dáte odhadovo tri tie malé frťany," pokračuje Palesch. Podľa odborníka v takomto extrémne chladnom počasí, netreba podceňovať ani poloprázdnu nádrž. Ľahko sa vám totiž môže stať, že prídete autom, no odídete bez neho.

"V zime odporúčam tankovať plnú nádrž. Nespoliehajte sa na to, že vám tam bude svietiť rezerva. Vnútri nádrže zamrzne voda, zanesie sa Vám celý palivový filter, ktorý vám zvoskovatie a tým pádom sa stáva nepriepustným. Tým pádom sa to volá odťahovka, servis, a výmena," dodáva Palesch. Ešte mala rada, ak sa už v tejto zime niekam vyberiete, pribaľte si so sebou aj štarotvacie káble. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy