Druhý ročník kampane METRO Varíme zdravo pre školy bol ešte úspešnejší
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Zdroj: SITA
INZERCIA / 2 829... Presne toľko porcií pripravil pre žiakov a študentov šéfkuchár METRO Vojto Artz a jeho tím počas tohoročného turné po školách. Cieľom veľkoobchodu METRO bolo priblížiť deťom a mládeži zdravý spôsob stravovania.
V 6 školských zariadeniach na celom Slovensku kuchári METRO akadémie pomáhali s prípravou jedál, pričom veľkoobchod dodal potrebné suroviny. Tie sa rátali aj na stovky kg rybieho mäsa, kuskusu, zemiakov, zeleniny a iných prísad podľa receptov Vojta Artza.
Z hľadiska počtu navarených porcií bol prekročený výsledok z pilotného prvého ročníka. Vtedy sa podarilo dosiahnuť číslo 2 270. Aj v rámci druhého ročníka úspešnej kampane hrala hlavnú úlohu ryba ako zdravá zložka stravy, pretože podľa odborných názorov je jedinečným zdrojom omega mastných kyselín, vitamínov, minerálov a kvalitných bielkovín. Žiaci a študenti z rôznych škôl si tak pochutnali na lososovi, sumčekovi africkom, ale aj ostriežovi.
"Sme presvedčení, že deti by mali mať na tanieri zdravé a plnohodnotné jedlo, ktoré zároveň chutí dobre. Preto sme sa rozhodli pre kampaň Varíme zdravo pre školy a radi ponúkame inšpirácie smerom k novým trendom s využitím jedinečných surovín a zavedením moderných technologických postupov pri príprave jedál. Chceli sme ukázať, že sa to dá aj v tak náročných podmienkach, akými sú školské jedálne, ktoré si musia strážiť finančné limity, snažiť sa predchádzať plytvaniu s potravinami a zužitkovať všetko dostupné,“ podotkol Martin Krajčovič, PR manažér a hovorca spoločnosti METRO Slovensko.
V rámci druhého ročníka kampane METRO Varíme zdravo pre školy sa varilo podľa nasledujúceho harmonogramu:
1.2.2018: Spojená škola Tilgnerovej v Bratislave 650 porcií
13.2.2018: internát Technickej univerzity vo Zvolene 256 porcií
14.2.2018: ZŠ Pavla Jozefa Šafárika, Tornaľa 420 porcií
15.2.2018: ZŠ Vendelína Javorku, Žilina 200 porcií
20.2.2018: Spojená škola Slančíkovej v Nitre 750 porcií
23.2.2018: ZŠ Lamač, Malokarpatské námestie, Bratislava 553 porcií
SPOLU: 2 829 porcií
Žiaci aj študenti privítali nové a zdravé chute na svojich tanieroch; veľkým prekvapením pre nich bolo, že pre nich varil známy šéfkuchár. "Môžem povedať, že mnohým nesmierne chutilo a niektorí z nich až teraz zistili, že aj ryba môže byť dobrá. Doma ju totiž nemávajú príliš často,“ zhodnotil Vojto Artz a vyhlásil: "Ideme ďalej...“, čím potvrdil, že v iniciatíve za zdravé stravovanie na školách bude METRO cez svoju akadémiu pokračovať aj v nasledujúcich ročníkoch.
Veľkoobchod v rámci tohto podujatia spolupracoval s Celoslovenskou sekciou školského stravovania, participáciu mali aj krajské metodičky, zodpovedné za stravovanie na školách.
Recepty Vojta Artza, podľa ktorých sa varilo v školských jedálňach:
LOSOS S KUSKUSOVYM ŠALATOM "TABBOULEH“
Suroviny:
LOSOS |
Losos filet trim E (bez kosti a kože) |
Citrónová šťava (citróny) |
Olej |
Maslo |
Soľ |
Korenie mleté čierne |
Mletá sladká paprika |
Mletá rasca |
TABBOULEH |
Kuskus |
Soľ |
Vývar zeleninový |
Červená cibuľa |
Olivový olej |
Uhorka čerstvá šalátová |
Petržlenová vňať |
Mäta čerstvá |
Čierne mletí korenie |
Postup:
LOSOS: Rybu potrieme olejom, osolíme, okoreníme (mletá paprika, mletá rasca, soľ a korenie), pridáme kúsok masla a dáme piecť na 180°C asi na 8-12 minút.
TABBOULEH: Kuskus zalejeme horúcim vývarom a zakryjeme. Necháme 10-15 minút napučať. Zeleninu nakrájame na drobné kúsky a spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou a mätou zmiešame s kuskusom. Ochutíme soľou, korením, citrónovou šťavou a olivovým olejom.
PEČENÝ OSTRIEŽ S BYLINKOVOU KÔRKOU, STRUKOVINAMI A TALIANSKYM PRELIVOM
Suroviny:
RYBA |
Ostriež nílsky |
Olej slnečnicový |
Soľ kamenná |
KRUSTA |
ARO Strúhanka |
Petržlenová vňať kučeravá |
Citrón (na kôru) |
Olej slnečnicový |
Maslo 82% |
Soľ kamenná |
STRUKOVINY |
ARO Šošovica |
Krúpy stredné |
Soľ kamenná |
ARO Vajcia |
Bešamel (vlastná výroba) |
Petržlenová vňať kučeravá |
Olej (na vymestenie pekáča) |
BEŠAMEL |
Maslo 82% |
ARO Múka hladká |
ARO Mlieko 1,5% |
Soľ kamenná |
PRELIV (Gremuláda) |
ARO Olej olivový |
Cesnak čerstvý |
Citrón na kôru |
Petržlenová vňať kučeravá |
Soľ kamenná |
DOPLNOK |
Postup:
PRÍPRAVA KÔRKY (KRUSTY) A RYBY (CCA 30 MINÚT): Rybu nakrájame na požadovanú hmotnosť porcie. Do mixéru vložíme umyté a prekrojené vetvičky petržlenovej vňate, olej, nastrúhanú kôru z umytého citrónu, ochutíme soľou a rozmixujeme na hladké pyré. Potom postupne prisypávame preosiatu strúhanku. Hneď ako sa hmota zahustí, preložíme do misky a ďalej do nej rukou alebo vareškou zapracujeme ostatnú strúhanku. Dobre pripravená krusta je sypká, dobre ochutená a má jasno zelenú farbu. Touto krustou nahusto posypeme porcie ryby, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a pred servírovaním pečieme vo vopred vyhriatom konvektomate alebo rúre na 180°C asi 8 minút. Upečené ryby preložíme na výdaj do čistej gastro nádoby vedľa seba, aby sme nezdeformovali porcie.
PRÍPRAVA STRUKOVÍN (CCA 2 HODINY): Prebranú šošovicu prepláchneme, scedíme, zalejeme studenou vodou a uvaríme domäkka. Prepláchnuté krúpy namočíme do studenej vody aspoň na 5 hodín vopred, aby napučali. Potom precedíme, zalejeme čistou vodou a tak isto uvaríme za občasného miešania domäkka. Uvarené krúpy precedíme, tak isto šošovicu a necháme odtiecť.
PRÍPRAVA BEŠAMELU (CCA 10 MINÚT): Na masle opražíme do ružova hladkú múku, zalejeme mliekom, ochutíme soľou.
DOKONČENIE STRUKOVÍN (CCA 45 MINÚT): Scedené krúpy a šošovicu vložíme do misy, pridáme vajcia, bešamel, na rezančeky nakrájané listy umytej petržlenovej vňate, ochutíme soľou a dobre premiešame. Hotovú hmotu degustujeme a dochutíme. Potom preložíme do vymasteného pekáča a pred servírovaním prehrejeme.
PRÍPRAVA PRELIVU - GREMULÁDY (CCA 10 MINÚT): Cesnak očistíme, petržlenovú vňať a citrón umyjeme. Do misy nalejeme olej a pridáme do nej na drobné kúsky nakrájaný cesnak, lístky petržlenovej vňate, nastrúhanú kôru citróna a soľ. Všetko dobre premiešame a necháme odležať v chladničke.
SUMČEK S GLAZOVANOU ZELENINOU A PUČENÉ ZEMIAKY
SUMČEK AFRICKÝ |
Sumček africký filet chladený |
Soľ (dávka podľa školského predpisu) |
Olej |
Maslo |
Paprika mletá |
Rasca mletá |
Čierne mleté korenie (dávka podľa školského predpisu) |
GLAZOVANÁ ZELENINA |
Koreňová zelenina (dávka podľa školského predpisu) |
Karfiol |
Fazuľka zelená |
Špenát listový čerstvý |
Soľ (dávka podľa školského predpisu) |
Maslo |
POPUČENÉ ZEMIAKY S MASLOM |
Zemiaky |
Maslo |
Soľ (dávka podľa školského predpisu) |
Petržlenový vňať čerstvá |
Postup:
RYBA: Filet zo sumčeka nakrájame na porcie osolíme a okoreníme (paprika, rasca, korenie). Plech potrieme olejom, uložíme ochutené ryby a pridáme kúsky masla. Pečieme pri teplote 180°C asi 8 -12minút ( podľa hrúbky filetu).
ZELENINA: Koreňovú zeleninu nakrájame na kúsky. Karfiol rozoberieme na menšie ružičky, fazuľku, ak je dlhá, prekrájame na menšie kúsky. Všetku zeleninu sparíme vo vode a potom zľahka prehrejeme s maslom. Všetko následne osolíme.
PUČENÉ ZEMIAKY: Uvarené zemiaky osolíme popučíme s maslom a nasekanou petržlenovou vňaťou.