Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Najkrajším mačiatkom sa stal perský kocúrik
Zdielať na

Najkrajším mačiatkom sa stal perský kocúrik

Zdroj: wikimedia.org/ilustračné

Odborná porota hodnotila na výstave celkovo 1200 mačiek, kocúrov a malé mačiatka

Najkrajším dlhosrstým mačiatkom na Svetovej výstave mačiek v Bratislave sa stal perzský kocúrik z Talianska. Ocenenie Best in show si päťmesačný Diciotto Carati Nuvolari zaslúžil za svoju krásnu mramorovú srsť a čulosť. Výstavu pod patronátom Medzinárodnej organizácie chovateľov mačiek (FIFe) organizoval Slovenský zväz chovateľov po prvýkrát.

"Mám veľkú radosť. Je to veľký úspech," povedala ČTK šťastná majiteľka svetového víťaza Antonella Bonettiová. O atmosféru a dobrú náladu na výstave sa počas udeľovania cien postarali v hojnom počte zastúpení chovatelia z Nórska a Talianska. Zatiaľ čo Nóri v čiapkach s rohmi všetkým návštevníkom mávali vlajočkami, Taliani s príslušným temperamentom ospevovali svoju krajinu.

Na výstave sa stretli chovatelia z 27 krajín, ktorí sú členmi FIFe. Odborná porota zložená s dvadsiatich posudzovateľov hodnotila celkovo 1200 mačiek, kocúrov a malé mačiatka. Tie sa posudzovali podľa príslušnej skupiny a triedy, napríklad exotické mačky, krátkosrsté, kastráty a chovné či domáce zvieratá. "Udelili sme celkovo 26 titulov, z toho dva tituly sú pre domáce zvieratá," povedala riaditeľka výstavy Soňa Ivanková.

Podľa nej mali najviac roboty pred výstavou majitelia dlhosrstých mačiek. Treba ich totiž okúpať a poriadne vyfénovať. Nasleduje česanie a pudrovanie. Niektorí chovatelia dokonca farebne zladili koberčeky vnútri klietky s kožúškami svojich miláčikov. "Prípravy môžu trvať aj niekoľko hodín," dodala Ivanková.

Svetová výstava mačiek sa tento rok mala konať vo Švajčiarsku, to však pre karanténu v krajine dostalo zákaz usporiadať akékoľvek výstavy zvierat. FIFe teda dala prednosť štátu, kde Svetová výstava ešte usporiadaná nebola, a tak sa rozhodlo o Slovensku.

Tohtoročná výstava je sedemnásta v poradí a počas nej svoj pôvab predviedlo aj plemeno mainskej mývalej mačky, ktoré ako samostatná skupina vzniklo len nedávno.

Zdielať na

Najčítanejšie správy