Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Pri útoku neonacistov bol aj údajný útočník na Hedvigu
Zdielať na

Pri útoku neonacistov bol aj údajný útočník na Hedvigu

Zdroj: Archív Joj

Robert B. najprv zatĺkal, že sa zúčastnil útoku pred Starým divadlom, potom sa priznal

Medzi neonacistami, ktorí 19. októbra napadli pred Starým divadlom v Nitre skupinu mladých ľudí, bol údajne aj Robert B., hlavný podozrivý v kauze Hedviga M. Pre agentúru SITA to potvrdil svedok incidentu, ktorý ho spoznal.

Roberta už predvolala v súvislosti s útokom nitrianska polícia. "Najprv zatĺkal, ale potom sa sám tak doplietol, že sa nakoniec priznal, že tam bol. Povedal polícii aj mená niektorých ďalších," povedal pre SITA zdroj, ktorý nechce byť menovaný. Nitrianska polícia sa v tomto štádiu vyšetrovania nechce k prípadu vyjadrovať.

V piatok 26. októbra vypovedalo v súvislosti s útokom na polícii zhruba desať ľudí - svedkovia aj napadnutí. Podané bolo aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Podľa jedného zo svedkov napadla 19. októbra skupina asi pätnástich až dvadsiatich neonacistov mladých ľudí, ktorí stáli pred klubom Tatra v Starom divadle.

"Celé to trvalo asi 40 sekúnd - prišli, udreli a utiekli preč. Boli to takí 16 - 17-roční fagani, mali so sebou palice a obušky, oblečené mali bombery, ťažké topánky, mali vyholené hlavy a niektorí mali tváre zakryté čiernymi šatkami," uviedol svedok.

V piatok večer urobila polícia raziu v nitrianskych podnikoch, pričom predviedla niekoľkých prívržencov hnutia Národný odpor, ktoré má blízko k extrémizmu. Sympatizovať by s ním mal aj Robert B.

Na pochode proti drogám 16. marca tohto roku, na ktorom zhruba 150 mladých chlapcov v uliciach Nitry skandovalo "Národný odpor, ulice sú naše,"; mal niesť transparenty v prvých radoch. Prívrženci tohto hnutia sa v Nitre okrem dvoch protestných pochodov proti drogám zúčastnili aj na pochode proti homosexuálom a registrovaným partnerstvám. Na žiadnom z nich polícia nezasahovala, akcie boli vopred nahlásené.

Mimovládna organizácia Ľudia proti rasizmu už oznámila, že podá v súvislosti s útokom, ktorý sa stal 19. októbra, podnet na inšpekciu ministerstva vnútra. Dôvodom podľa Marcely Pilouškovej zo združenia je, že orgány činné v trestnom konaní popreli spáchanie trestného činu, pritom výpovede svedkov a poškodených, ako aj podané trestné oznámenie, svedčia o tom, že útok sa stal.

"Je smutné, že polícia, ktorá bola na mieste činu a videla obete, nekonala. Je ťažké veriť, že kompetentní vyvodia z nečinnosti policajného oddelenia v Nitre zodpovednosť, keďže minister Kaliňák osobne poprel spáchanie neonacistického útoku," uviedla Piloušková.

Ľudia proti rasizmu reagovali na výroky krajského policajného riaditeľa Jána Štarka, ktorý ešte vo štvrtok k útoku povedal, že nevie, kto má odkiaľ informácie, že mal byť nejaký útok neonacistov.

Minister vnútra Robert Kaliňák takisto vo štvrtok uviedol, že dvakrát osobne preveroval, čo sa stalo v Nitre pri Starom divadle, ale "kde niet poškodeného, niet sudcu, čiže je to veľmi problematické."

Zdielať na

Najčítanejšie správy