Jasno
15°
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Tibor Gašpar: Mŕtvych sme neodtiahli do Maďarska, naozaj sa kriminalita znižuje
Zdielať na

Tibor Gašpar: Mŕtvych sme neodtiahli do Maďarska, naozaj sa kriminalita znižuje

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Prezident Policajného zboru Slovenskej republiky Tibor Gašpar je osobou, ktorú médiá spomínajú v rôznych prípadoch. Po vražde Jána Kuciaka bolo aj jeho meno na zozname tých, ktorých verejnosť žiadala odvolať. Tibor Gašpar sa k celej situácii vyjadril v diskusii Rádia Aktual.

Policajný zbor na čele s Tiborom Gašparom prechádza mnohými zmenami a z verejnosti a tlače sa často valí vlna kritiky na prácu ochrancov zákona. Tibor Gašpar sa v rozhovore pre Rádio Aktual vyjadril k tvrdeniam asistenta poslankyne politickej strany OĽaNO Lucie Nicholsonovej, Pavla Milana. Ten v minulosti povedal, že v polícii existuje autocenzúra. Tibor Gašpar jeho vyjadrenia poprel a na margo pána Milana povedal: "Údajne sa necítil dobre v policajnom zbore, preto odišiel. Momentálne je politikom. Jeho vyjadrenia vnímam ako účelové a politické."

Prezident policajného zboru tvrdí, že v roku 2010, keď odchádzal zo zboru, existoval paragraf, na základe ktorého minister mohol odvolať akéhokoľvek člena bez udania dôvodu. "Počas funkcie Daniela Lipšica vo funkcii ministra spravodlivosti sa na základe tohto paragrafu konali čistky. Preto sme tlačili na zmenu zákona, čo sa nám pred dvomi rokmi podarilo," uviedol Tibor Gašpar. V súčasnosti sa rieši aj obsadenosť pozícií na jednotlivých postoch policajného zboru. "Ak chceme na regionálnych úsekoch nájsť riaditeľa, tak sa s odborármi musíme dohodnúť na výnimke, aby na funkciu mohol ísť človek len s 9 ročnou praxou a nie 10. V regionálnych úsekoch sú totiž mladí policajti a my sa musíme riadiť regulami," dodal Gašpar. 

Podľa medzinárodných štatistických dát, nedôvera v policajný zbor je na Slovensku vysoká, dosahuje dokonca až 49 percent, pričom európsky priemer je 23 percent. Rôzne prieskumy, ale podľa prezidenta policajného zboru vykazujú rôzne výsledky: "Podľa OECD dokonca 72 percent ľudí je spokojných s políciou. Tlač, ktorá kritizuje moju osobu, má len 39 percentnú dôveru. Súdy a právny systém majú dôveru 33 percent a nepočul som ešte, že by mal byť niekto odvolaný. Tak prečo by som mal odstúpiť práve ja?" 

​Tibor Gašpar zároveň uviedol, že síce je nominantom politickej strany SMER-SD, nie je politikom. Rovnako to bolo aj v prípade predchádzajúceho policajného prezidenta. Je teda pre neho nevysvetliteľné, prečo by mu mali byť podobné súvislosti vyčítané. Ako jeden z možných dôvodov vidí kauzy spojené s osobou prezidenta Andreja Kisku. podľa jeho slov eviduje prokuratúra päť trestných stíhaní spoločností, v ktorých je spomínané meno pána prezidenta. "Práve on je ten, ktorý spomína často moje odvolávanie. Preto sa obávam, či tam nie je konflikt záujmov," dodal prezident policajného zboru. 

Momentálna spolupráca s novým ministrom spravodlivosti údajne prebieha bez problémov. Tomášovi Druckerovi sa snaží vysvetliť, ako celý systém funguje a podľa slov Tibora Gašpara je schopný manažér, takže čím skôr bude vedieť detaily o fungovaní, tým to pôjde lepšie. V súčasnosti sa kriminalita na Slovensku podľa získaných údajov znižuje, k čomu prezident policajného zboru povedal: "Mŕtvych sme neodtiahli do Maďarska, ako niektorí tvrdia, naozaj sa nám kriminalita zmenšuje." 

Tibor Gašpar na záver nevylúčil ani svoj odchod z pozície, ak to bude nevyhnutné. Strana SaS sa najnovšie vyjadrila, že chce predvolať ministra vnútra Tomáša Druckera pred parlamentný výbor, ak v priebehu budúceho týždňa neodvolá Tibora Gašpara.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy