Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Hrušovského prijali za maltézskeho rytiera
Zdielať na

Hrušovského prijali za maltézskeho rytiera

Zdroj: SITA/Jozef Polešenský

Cirkev dostala nových robotníkov v službe pre trpiacich, chorých a chudobných.

Poslanec Národnej rady SR a predseda KDH Pavol Hrušovský bol dnes večer v trnavskej katedrále sv. Jána Krstiteľa prijatý za nového člena Zvrchovaného rádu maltézskych rytierov.

Na slávnostnej svätej omši, ktorú celebroval bratislavsko-trnavský arcibiskup Ján Sokol za prítomnosti apoštolského nuncia na Slovensku Henryka Józefa Nowackého, veľkoprioru Zvrchovaného rádu v Českej republike Karla Paara a veľvyslanca Zvrchovaného rádu maltézskych rytierov na Slovensku Huga Windisch-Graezta, bolo na slávnosti Investitúry prijatých aj ďalších sedem nových členov do rádu, ktorého oficiálny názov je Zvrchovaný vojenský hospitálsky rád svätého Jána z Jeruzalema, Rodosu a Malty.

Ako pre agentúru SITA potvrdil po slávnostnej sv. omši Pavol Hrušovský, prijatie za nového člena rádu je pre neho pocta aj záväzok. "Na jednej strane je to pocit radostný a na druhej strane pocit obrovskej zodpovednosti, lebo nebudú stačiť len slová, ale budú sa vyžadovať skutky a činy," reagoval Hrušovský na svoje členstvo medzi maltézskymi rytiermi.

Arcibiskup Ján Sokol je presvedčený, že podobne ako Hrušovský, aj ďalší noví členovia prijatí na dnešnej slávnosti v trnavskom katedrálnom chráme budú prínosom pre katolícku cirkev aj Slovensko. "Cirkev dostala nových robotníkov v službe pre trpiacich, chorých a chudobných," povedal arcibiskup Sokol, ktorý doplnil, že ich úlohou bude podporovať humanitárne a charitatívne aktivity rádu v duchu hesla "obrana viery a pomoc chudobným".

Maltézsky rád je jedným z mníšskych rytierskych rádov, ktoré vznikli v 11. storočí na území Jeruzalemského kráľovstva. Členovia rádu sa delili na triedy bojovných rytierov, kňazov a bratov ošetrovateľov. Na čele rádu stál a stojí veľmajster rádu. Podľa súčasného medzinárodného práva je rád suverénnym neštátnym subjektom bez vlastného územia.

Rád má dve malé exteritoriálne územia (mimo sídla v Ríme to je pevnosť St. Angelo na Malte od reštitúcie v roku 1998), vydáva vlastné mince a poštové známky a má vlastnú značku áut. Udržuje úplné diplomatické styky s 93 štátmi sveta, v ďalších šiestich je zastúpený a má štatút pozorovateľa v OSN.

Zdielať na

Najčítanejšie správy