Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
SDKÚ chce za prezidentku Radičovú
Zdielať na

SDKÚ chce za prezidentku Radičovú

Zdroj: SITA/Michal Burza

Opozičná SDKÚ-DS chce, aby sa spoločným kandidátom opozície na post prezidenta stala Iveta Radičová

Opozičná SDKÚ-DS chce, aby sa spoločným kandidátom opozície na post prezidenta stala populárna politička a bývalá ministerka práce Iveta Radičová.

Rozhodlo o tom dnes prezídium pravicovej strany bývalého premiéra Mikuláša Dzurindu. SDKÚ-DS však ešte čakajú o podpore Radičovej rokovania s opozičnými partnermi.

Proti kandidatúre Radičovej malo námietky opozičné KDH, ktoré jej vyčítalo napríklad jej zhovievavejší postoj k potratom, podporu Radičovej však zatiaľ nevylúčili. Kresťanskí demokrati uvažujú ako o kandidátovi na prezidenta aj o svojom straníckom šéfovi Pavlovi Hrušovskom, ktorý má však podľa politológov len malú šancu na zvolenie.

Súčasná podpredsedníčka Dzurindovej strany Radičová patrí k najobľúbenejším opozičným politikom a podľa prieskumov má najväčšie šance v roku 2009 poraziť v súboji o prezidentské kreslo súčasnú hlavu štátu Ivana Gašparoviča.

Podporu Gašparovičovi v budúcich prezidentských voľbách nedávno pripustil aj premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico. Smer podporoval Gašparoviča aj v posledných prezidentských voľbách.

Opozičné strany by mali podľa hovorcu KDH Martina Krajčoviča rokovať o spoločnom kandidátovi pravdepodobne na budúci týždeň.

Zdielať na

Najčítanejšie správy