Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Devín má vlastný erb, pečať a vlajku
Zdielať na

Devín má vlastný erb, pečať a vlajku

Zdroj: wikipedia.org

Devín bol totiž doteraz jedinou mestskou časťou, ktorá nemala vlastné symboly.

Bratislavská mestská časť Devín má vlastný erb, pečať a vlajku. Ako dnes pre agentúru SITA uviedla miestna poslankyňa Soňa Böhmová, po schválení uznesenia zastupiteľstvom už môže mestská časť používať nový platný erb a ďalšie symboly.

Devín bol totiž doteraz jedinou mestskou časťou, ktorá nemala vlastné symboly. "Mestská časť síce používala znak, na ktorom bol skáčuci býk, zobrazenie bolo aj na slávnostnej pečati. Takéto zobrazenie však nemalo žiadne opodstatnenie, okrem toho nebol používaný znak vôbec schválený," povedala Böhmová.

Podľa nej pravdepodobne nemali bývalí devínski starostovia Ján Novotný a Jozef Paczelt záujem, aby sa táto situácia vyriešila. "Buď sa k tomu vôbec nedostali, alebo to nedotiahli do konca. Sedenia s heraldickou komisiou a s ďalšími ľuďmi pri tvorbe erbu je totiž zdĺhavý a namáhavý proces. Súčasná starostka sa aj napriek problémom s dlhmi mestskej časti rozhodla, že to vyrieši a po roku sa to aj podarilo," konštatovala poslankyňa.

Na súčasnom platnom znaku je v modrom štíte strieborný a zlatokrídly, zlatým prstencom nimbovaný býk svätého Lukáša v zlatej zbroji kráčajúci po zlatej stuhe s nápisom S. LVCAS. Pri tvorbe erbu sa podľa poslankyne nechali inšpirovať najstarším nájdeným symbolom v Devíne, ktorý pochádza zo 14. storočia.

Býka sv. Lukáša teda prevzali z gotickej pečate. Nevie sa však, či bol v minulosti sv. Lukáš patrónom tejto oblasti a či mu bol zasvätený aj miestny kostol, ktorý dnes nesie iné meno. Je však predpoklad, že to tak skutočne bolo. "Svätý Lukáš bol patrónom maliarov, lekárov, kníhviazačov a mäsiarov. A v minulosti žilo na tomto mieste veľa takýchto remeselníkov," vysvetlila

Napriek tomu, že erb a ďalšie symboly už mestská časť môže oficiálne používať, slávnostne ich chce miestna samospráva prezentovať na plánovanom kultúrnom podujatí na budúci rok. "Uvažujeme o marci alebo apríli, keď je teplejšie počasie. So spomínanými symbolmi by sme totiž chceli prezentovať aj samotných Devínčanov, máme tu rôzne súbory, umelcov a ochotníkov," dodala Böhmová.

Zdielať na

Najčítanejšie správy