Jasno
21°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Kubiš podpíše v Štúrove dohody o mostoch
Zdielať na

Kubiš podpíše v Štúrove dohody o mostoch

Zdroj: SITA/Tomáš Benedikovič

Kubiš sa stretne s Gönczovou, podpíšu dohodu o výstavbe dvoch mostov.

Minister zahraničných vecí Ján Kubiš podpíše v piatok v Štúrove so svojou maďarskou partnerkou Kingou Gönczovou dohody o výstavbe dvoch mostov cez pohraničnú rieku Ipeľ.

Šéfka diplomacie Maďarska sa počas súkromného programu stretne aj s predstaviteľmi opozičnej Strany maďarskej koalície (SMK), povedal dnes novinárom Kubiš.

Cestný most medzi Slovenskom a Maďarskom pribudne medzi obcami Peťov a Szécsény, ďalší medzi lokalitou Rároš a Rárospuszta. S podpísaním dohôd súhlasila v stredu slovenská vláda. Na Ipli bolo ešte pred druhou svetovou vojnou približne 47 mostov, v súčasnosti stoja tri. Pri ceste do Maďarska musia niekedy občania robiť niekoľkokilometrové obchádzky.

V schôdzke Gönczovej s vedením SMK nevidí Kubiš problém, ak nebude mať politický charakter. "Nerád by som, aby došlo k spolitizovaniu tohto stretnutia, aby z neho boli nejaké politické výstupy (...) na území Slovenskej republiky, ktoré by hovorili, ako my máme, čo máme robiť," vyhlásil Kubiš.

Vláda na čele s premiérom Robertom Ficom nedávno totiž obvinila maďarského prezidenta Lászlóa Sólyoma, že zneužil svoju súkromnú návštevu Komárna na politické ciele. Maďarská strana však výčitky odmietla.

Kubiš predpokladá, že návšteva Gönczovej potvrdí rozvoj spolupráce medzi oboma krajinami. Slovensko-maďarské vzťahy sa nedávno vyostrili okrem iného pre uznesenie slovenského parlamentu o nemennosti takzvaných Benešových dekrétov, ktoré po druhej svetovej vojne zasiahli do práv maďarskej menšiny.

Napätie medzi Slovenskom a Maďarskom spôsobil aj vznik extrémistickej polovojenskej Maďarskej gardy, čo ostro odsúdila slovenská strana. Podľa Kubiša otázka gárd nebude dominovať počas piatkovej návštevy.

Kubiš a Gönczová v piatok spoločne navštívia aj bilingválne gymnázium v Štúrove na juhu Slovenska, kde sa žiaci učia v slovenčine aj maďarčine.

Maďarská ministerka sa stretne okrem toho aj so zástupcami kultúrneho spolku maďarskej menšiny Csemadok, Kubiš zas s predstaviteľmi Matice slovenskej.

Zdielať na

Najčítanejšie správy