Jasno
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Cenu Dušana Jurkoviča dostal Octopus habitat
Zdielať na

Cenu Dušana Jurkoviča dostal Octopus habitat

Zdroj: archív

Mená tohtoročných laureátov troch najvýznamnejších ocenení Spolku architektov Slovenska (SAS) sú už známe.

Mená tohtoročných laureátov troch najvýznamnejších ocenení Spolku architektov Slovenska (SAS) sú už známe. Na tlačovej besede ich dnes zverejnili predstavitelia SAS.

Medzinárodná porota vybrala ako najlepšiu aktuálnu realizáciu obytný komplex OCTOPUS HABITAT v Bratislave a Cenu Dušana Jurkoviča udelila Petrovi Sticzayovi-Gromskemu a spoluautorke Pavlíne Vlačihovej. Autor hodnotí stavbu z odstupom štyroch rokov od jej navrhovania pozitívne. "Prebúdza panelákovú hmotu k prekvapivému pohybu. Projekt má vitalitu, navzdory obrovskej robustnosti."

Sedemčlenná porota hodnotila 23 prihlásených projektov, nominovala iba jeden z nich. Cenu Dušana Jurkoviča znovu zriadili v roku 1991 Spolok architektov Slovenska a Slovenský fond výtvarných umení.

Cena Emila Belluša za celoživotné dielo putuje do rúk urbanistu Antonína Stuchla. Počas kariéry vytvoril územný plán Žiliny, okrsku Liptovský Mikuláš-Podbreziny či centra Terchovej. Mesto podľa neho nesmú byť len jednotlivé budovy, ale súhrn mestských priestorov.

Základnou jednotkou majú byť obytné časti. "Je dôležité aby sa ľudia medzi sebou poznali, aby vedeli, kto čo robí, komu deti chodia do školy." Antonín Stuchl študoval na katedre architektúry a pozemného staviteľstva na Českom vysokom učení technickom v Prahe, bol hlavným architektom Stavprojektu Žilina.

Cenu Emila Belluša udeľuje Prezídium Spolku architektov Slovenska. Belluš bol zakladateľ modernej architektúry a architektonického školstva na Slovensku.

Za písanie o architektúre, za jej propagáciu a popularizáciu ohodnotil SAS Cenou Martina Kusého prešovskú architektku Tatianu Kollárovú. Laureátka organizuje architektonicko-dizajnérske výstavy, od roku 2002 organizuje Clubovku - neformálne stretnutie architektov s poprednými osobnosťami v oblasti architektúry a dizajnu.

Zdielať na

Najčítanejšie správy