Jasno
10°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Levická nemocnica zrejme porušila pri liečbe zákon
Zdielať na

Levická nemocnica zrejme porušila pri liečbe zákon

Zdroj: TV JOJ/ilustračné

V nemocnici sa v októbri nakazili piati pacienti životu nebezpečnou baktériou pri bežných chirurgických zákrokoch.

Levická nemocnica podľa predbežných zistení Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou zrejme porušila zákon pri liečbe pacientov. Povedal to dnes predseda úradu Richard Demovič.

V nemocnici sa v októbri nakazili piati pacienti životu nebezpečnou baktériou pri bežných chirurgických zákrokoch. Keďže vyšetrovanie podľa Demoviča ešte nebolo uzavreté, o prípadných postihoch sa rozhodne neskôr. Levická nemocnica sa k prípadu nevyjadrila.

Zdravotníci podľa Demoviča nesprávne používali prípravok na uspávanie ľudí pri operáciách. Opakovane použili rovnakú ampulku anestetika na uspatie viacerých pacientov, hoci podľa odporúčaní výrobcu je to neprípustné, povedal Demovič. Nemocnica tak asi chcela ušetriť peniaze na nákup prípravku, dodal.

"Musím s poľutovaním povedať, že v tomto prípade boli povýšené ekonomické ciele pravdepodobne nad bezpečnosť pacientov a toto považujem za vážnu chybu manažmentu levickej nemocnice," vyhlásil predseda Úradu pre dohľad.

Demovič síce vyzdvihol, že rýchla reakcia zamestnancov levickej nemocnice po tom, ako sa baktériou klebsiella pneumoniae nakazili poslední traja pacienti, im zachránila život, príčinu infekcie však podľa neho mali zisťovať skôr.

Nemocnica navyše podľa zistení úradu pochybila aj pri dokumentovaní zdravotného stavu pacientov. Chýbali napríklad údaje o tom, kedy boli pacienti vyšetrovaní niektorými špecialistami a taktiež nebolo možné zistiť, ktorá sestra anestetikum otvorila, dodal Demovič.

Zástupcovia levickej nemocnice sa k zisteniam úradu nevyjadrili. Čelní predstavitelia zdravotníckeho zariadenia a aj hovorkyňa boli počas dnešného dňa mimo pracoviska, tvrdili oslovení zamestnanci.

Všetkých piatich pacientov sa napriek vážnym zdravotným ťažkostiam podarilo po prevoze do iných nemocníc zachrániť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy