Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Parlament prerušil debatu o rozpočte,hlasovať sa má v utorok
Zdielať na

Parlament prerušil debatu o rozpočte,hlasovať sa má v utorok

Zdroj: TV JOJ

V rozprave podobne ako predošlé dva dni rečnila hlavne opozícia, ktorá vládnu predlohu kritizovala. Očakáva sa, že plénum bude definitívne o materiáli rozhodovať na budúci týždeň v utorok.

Poslanci parlamentu dnes prerušili diskusiu o návrhu štátneho rozpočtu na rok 2008. V rozprave podobne ako predošlé dva dni rečnila hlavne opozícia, ktorá vládnu predlohu kritizovala. Očakáva sa, že plénum bude definitívne o materiáli rozhodovať na budúci týždeň v utorok. Na návrh vlády Roberta Fica bude hlasovanie spojené s vyjadrením dôvery kabinetu.
    

Vláda v rozpočte naplánovala zníženie verejného schodku na 2,3 percenta z hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý spĺňa kritérium pre prijatie eura. Opozícia v rozprave navrhla viaceré pozmeňovacie návrhy, na ich presadenie však nedisponuje dostatočným počtom hlasov.
    

"Tento rozpočet nie je sociálny. Je to rozpočet nevyužitej príležitosti," vyhlásil opozičný poslanec Július Brocka (KDH), podľa ktorého sa okrem iného neúmerne zvýši rezerva premiéra Fica.
    

Podpredseda parlamentu Milan Hort z opozičnej SDKÚ-DS vyjadril nespokojnosť s navrhovanou výškou výdavkov pre šport. "To, čo sa dnes deje vo vzťahu k športu, je naozaj národná potupa," poznamenal.

Vláda sa podľa neho doteraz vôbec nezaoberala zabezpečením slovenskej účasti na blížiacich sa budúcoročných olympijských hrách v čínskom Pekingu.
    

Celkové príjmy rozpočtu by sa mali v roku 2008 medziročne zvýšiť o 12,1 percenta na 348,2 miliardy korún. Pomalším tempom, o deväť percent, by mali stúpnuť výdavky, a to na 380,2 miliardy Sk. Schodok rozpočtu by tak mal oproti tomuto roku klesnúť o 6,4 miliardy Sk na 32 miliárd korún.
    

Vláda dnes navrhla, aby poslanci hlasovanie o rozpočte spojili s vyslovením dôvery kabinetu. Rozhodnutiu vlády predchádzala koaličná roztržka medzi premiérom Ficom a šéfom ĽS-HZDS Vladimírom Mečiarom.

Fico a Mečiar sa po urovnaní vyostreného sporu už dohodli na ďalšej koaličnej spolupráci. Rozpočet by tak v parlamente mal bez väčších problémov prejsť.

Zdielať na

Najčítanejšie správy