Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Dvaja slovenskí stredoškoláci na olympiáde v Thajsku
Zdielať na

Dvaja slovenskí stredoškoláci na olympiáde v Thajsku

Zdroj: Bluedharma/ilustračné

Aj mladí slovenskí astronómovia sú účastníkmi Medzinárodnej olympiády astronómie a astrofyziky, ktorá sa koná v Thajskom kráľovstve

Aj mladí slovenskí astronómovia sú účastníkmi Medzinárodnej olympiády astronómie a astrofyziky (IOAA), ktorá sa oddnes do 9. decembra koná v Thajskom kráľovstve.

Slovenská delegácia v zložení predseda Výkonného výboru Astronomickej olympiády na Slovensku Ladislav Hric, Mária H. Bartolomejov z Astronomického ústavu SAV, Miroslav Kubala - študent Gymnázia v Kysuckom Novom Meste a Róbert Barsa - člen astronomického krúžku v Centre voľného času Domino v Košiciach, získali pozvanie od organizátorov olympiády.

"Miroslav Kubala a Róbert Barsa dostali túto možnosť vďaka umiestneniu na prvých dvoch miestach v kategórii študentov stredných škôl na Astronomickej olympiáde, ktorej finálové kolo bolo 25. - 27. júna na pracovisku Astronomického ústavu SAV v Starej Lesnej," uviedol Hric. Ide o historicky prvú účasť Slovenska na tejto medzinárodnej olympiáde.

Grant na financovanie projektu získala Slovenská astronomická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied so sídlom v Tatranskej Lomnici od Agentúry pre podporu vedy a výskumu.

Prvý ročník astronomickej olympiády sa konal od februára do júna 2007 a bol veľmi úspešný. O prvé kolo prejavilo záujem viac ako 400 študentov základných a stredných škôl z celého Slovenska. Vyriešené úlohy nakoniec zaslalo 127 riešiteľov.

Všetci úspešní riešitelia 1. kola dostali spolu s pedagógmi alebo vedúcimi krúžkov pozvanie do druhého kola vo forme dvoch dvojdňových regionálnych sústredení - v Hornonitrianskej hvezdárni v Partizánskom a v Hvezdárni a planetáriu v Prešove.

Do celoslovenského finále AO postúpilo 15 žiakov základných škôl a deväť študentov stredných škôl z celého Slovenska. Najlepší z úspešných finalistov v kategórii základných škôl získali astronomické ďalekohľady a prví dvaja z radov stredoškolákov účasť na Medzinárodnej olympiáde astronómie a astrofyziky.

Druhý ročník Astronomickej olympiády na Slovensku chcú organizátori odštartovať už v januári 2008.

Zdielať na

Najčítanejšie správy