Jasno
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Na Slovensku je 208 HIV pozitívnych ľudí
Zdielať na

Na Slovensku je 208 HIV pozitívnych ľudí

Zdroj: SITA/Michal Burza

Slovensko patrí ku krajinám s najnižším počtom chorých na AIDS

Na Slovensku je 208 HIV pozitívnych a 49 osôb s AIDS. Z tohto počtu je 165 mužov a 43 žien. Stále však patríme ku krajinám s najnižším počtom ľudí s týmto ochorením. Informovala o tom vedúca Národného referenčného centra pre prevenciu HIV Danica Staneková na dnešnej tlačovej besede venovanej Svetovému dňu boja proti AIDS.

Prevencia ochorenia HIV/AIDS sa na Slovensku vykonáva v súlade s plnením Národného programu prevencie nákazy HIV/AIDS na roky 2004-2007. Základným cieľom tohto programu je obmedzovanie šírenia nákazy HIV/AIDS na Slovensku a zmierňovanie dopadov nákazy v tých častiach spoločnosti, ktorých sa najviac dotýka.

Vedúci odboru epidemiológie Úradu verejného zdravotníctva SR Ján Mikas informoval že do konca tohtoročného septembra bolo u nás vykonaných viac ako 4,2 milióna vyšetrení. Ďalšie štatistické údaje hovoria napríklad o tom, že ženy sú pri heterosexuálnom pohlavnom styku zraniteľnejšie ako muži.

HIV je vírus ľudskej imunodeficiencie. AIDS je syndróm získanej imunodeficiencie a predstavuje terminálne štádium infekcie HIV. Dochádza k nemu po deštrukcii imunitného systému a jeho funkcií. Infekcia HIV/AIDS sa prenáša sexuálnym stykom, infekčnou krvou a krvnými derivátmi a z HIV pozitívnej matky na dieťa. Pretrváva doživotne. Zatiaľ jediným účinným prostriedkom ako zabrániť šíreniu HIV/AIDS je prevencia.

AIDS predstavuje celosvetový problém. Podľa organizácie UNAIDS je na svete 33,2 milióna ľudí HIV pozitívnych, pričom tento rok na AIDS zomrelo 2,1 milióna.

Zdielať na

Najčítanejšie správy