Jasno
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Jahnátek mieri na Kubu, chce novú hospodársku zmluvu
Zdielať na

Jahnátek mieri na Kubu, chce novú hospodársku zmluvu

Zdroj: TV JOJ

Slovensko totiž podľa neho muselo starú zmluvu vypovedať po vstupe do Európskej únie.

Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek sa chystá na návštevu Kuby, kde chce rokovať o novej hospodárskej zmluve.

Slovensko totiž podľa neho muselo starú zmluvu vypovedať po vstupe do Európskej únie. Kabinet Roberta Fica sa po nástupe k moci netajil tým, že chce rozvíjať ekonomickú spoluprácu aj s krajinami strednej Ázie, Čínou či Líbyou, ktoré však čelia kritike pre nedemokratické režimy. Minister by na Kubu mal cestovať v pondelok.

"Zaznamenali sme, že počas neplatnosti alebo neexistencie platnej zmluvy obchod medzi Slovenskom a Kubou výrazne klesol," povedal ČTK Jahnátek. Slovensko má podľa neho záujem aj na rozvíjaní turistického ruchu a chce tiež prerokovať niekoľko investícií. Ministra by mali sprevádzať zástupcovia viacerých firiem. Podľa hovorcu ministerstva Branislava Zvaru majú byť najmä z energetického sektora, napríklad SES Tlmače.

Režim na Kube kritizujú najmä Spojené štáty, ktoré na Havanu pred viac ako 40 rokmi uvalili obchodné embargo. Krajiny Európskej únie s Kubou ekonomické vzťahy udržujú, k režimu Fidela Castra však majú rôzny postoj.

Španielsko vedené ľavicovou vládou sa snaží s Kubou rozširovať i politické kontakty, susedné Česko naopak patrí k tvrdým kritikom kubánskej vlády a podporuje kubánsku opozíciu. Súčasného českého ministra zahraničia Karla Schwarzenberga napríklad pred niekoľkými rokmi z ostrova vyhostili.

Kuba tento rok vyhostila aj dvoch slovenských občanov. Volebného aktivistu Petra Novotného a jeho tlmočníka tak potrestala za stretnutie s tamojším disidentom.

Slovensko sa už v minulosti snažilo rozšíriť ekonomickú spoluprácu aj s Líbyou, ktorá v minulosti čelila obvineniam z podpory terorizmu. V Tripolise rokoval s líbyjským vodcom Muammarom Kaddáfím premiér Robert Fico.

Na december je naplánovaná aj cesta štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Petra Žigu do Bieloruska. Podľa Jahnátka ide o pravidelné rokovanie zmiešanej komisie.

Zdielať na

Najčítanejšie správy