Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Opitých vodičov podľa polície pribúda aj na Silvestra a Nový rok
Zdielať na

Opitých vodičov podľa polície pribúda aj na Silvestra a Nový rok

Zdroj: Jacob Botter/ilustračné

Mnohí Slováci pijú a potom šoférujú. Poslanci, policajti a celebrity nie sú výnimkou.

Na Slovensku si mnoho motoristov neváha sadnúť za volant ani po jednom či viacerých pohároch piva či vína alebo po poldeci "ostrého".

Vlani sa alkohol podpísal pod 2487 dopravných nehôd, do konca októbra tohto roka to bolo 2211 kolízií. Podľa polície na cestách viac hazardujú opití muži než ženy, na veku naopak príliš nezáleží. Medzi najrizikovejšie obdobia, keď jazdia šoféri s alkoholom v krvi, patrí aj obdobie Silvestra a Nového roku.

"Mladí ľudia často podľahnú alkoholu na diskotékach a víkendových zábavách. Vopred si neurčia, kto bude vodič pri ceste späť. Napokon pijú všetci a šoféruje ten, kto pil najmenej," povedal ČTK policajný hovorca Viktor Plézel.

Starší motoristi podľa neho riskujú predovšetkým počas sviatkov, akými sú Veľká noc, Silvester alebo Nový rok. Na opitých vodičov si treba dať pozor aj vtedy, keď sa oslavujú na Slovensku rozšírené mená ako Jozef či Ján.

"Ťažko povedať, či si s alkoholom v krvi sadá za volant viac mladších alebo starších vodičov. Zodpovednejšie sa však v tomto smere správajú asi ženy. Prípady opitých vodičiek sú skôr výnimkou," dodal Plézel. V lete síce policajti v Trnavskom kraji prichytili motoristku s dvoma promile alkoholu v krvi, bola to však cudzinka.

Medzi hazardérov patria neraz aj profesionálni vodiči. Pred dvoma rokmi napríklad namerali policajti šoférovi linkového autobusu neďaleko Trenčína v krvi až 2,73 promile alkoholu. Takéto množstvo údajne zodpovedá tuctu vypitých pív.

Medzi opitých hriešnikov za volantom v minulosti patrili aj niektorí poslanci parlamentu, ktorých však chránila imunita. Posilnení alkoholom na cesty vyrazili pred časom aj sudcovia, televízne celebrity či športovci.

V budúcich dňoch by sa mal začať napríklad súd s hokejistom Marcelom Hanzalom, ktorý vlani opitý havaroval neďaleko Terchovej. Pri nehode zomrel jeho spolujazdec a spoluhráč Štefan Blaho.

Motoristom, ktorí si pred jazdou neodoprú pohárik, hrozia prísne tresty. V lepšom prípade môžu vyviaznuť s niekoľkotisícovou pokutou a zadržaním vodičského preukazu. Pokiaľ však zapríčinia dopravnú nehodu so smrteľnými následkami, môžu skončiť až na 12 rokov vo väzení.

"Polícia neskúma príčiny, pre ktoré si ľudia sadajú za volant s alkoholom v krvi. Bude však naďalej takýchto vodičov tvrdo postihovať. Aj cyklisti by si mali uvedomiť, že alkohol na cesty nepatrí," upozornil Plézel.

Problémy s alkoholom však v minulosti neobišli ani policajné rady. Pred piatimi rokmi opití policajti spôsobili viac než dve desiatky havárií, pri ktorých zomrelo niekoľko ľudí. Vtedajší minister vnútra Ivan Šimko preto pre svojich podriadených zaviedol pravidelnú dychovú skúšku na alkohol.

Zdielať na

Najčítanejšie správy