Zatiahnuté
11°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Projekt reformy školstva na 10 rokov si vyžiadal 9 miliárd eur, predloženie sa stále odkladá
Zdielať na

Projekt reformy školstva na 10 rokov si vyžiadal 9 miliárd eur, predloženie sa stále odkladá

Archívne video

BRATISLAVA / Za najväčšou výzvu pre ministerku školstva Martinu Lubyovú možno považovať prípravu Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania. Aj preto, že ide o projekt reformy školstva rozplánovaný na 10 rokov, ktorý si vyžiada približne 9 miliárd eur. Jeho predloženie na vládu sa ale už niekoľkokrát odložilo.

Novinári absolvovali viac ako hodinové školenie o tom, čo by mal dosiahnuť národný program rozvoja vzdelávania na Slovensku. Jeho konkrétnu podobu sa však opäť nedozvedeli.

Rovnako ako jeho predloženie na rokovanie vlády, tak aj jeho podrobné predstavenie, príde na rad o dva týždne. "Keďže ste videli, že je to program na 10 rokov, že akčný plán 0 tam je a že beží, naozaj sa robia kroky, tak naozaj nehrozí nejaké reálne ohrozenie z toho, či sa to dá na vládu budúci týždeň alebo ten ďalší," povedala ministerka Martina Lubyová. 

"Všetko to posúvanie termínov a nejasností vytvorili zbytočne veľa priestoru pre špekuláciu," myslí si poslanec Martin Poliačik. Základnými informáciami na stretnutí s ministerkou školstva tak bolo, z čoho Národný program rozvoja výchova a vzdelávania vychádza a čo je jeho cieľom ako aj to, že ministerstvá k nemu dali niekoľko desiatok pripomienok. "Bude to v radoch niekoľko desiatok komentárov od ministerstiev a my ich zapracovávame do toho akčného plánu," dodáva Lubyová. 

"Čo sa týka východísk, ten fínsky model, ktorý v sebe zahŕňa ten veľký inkluzívny prvok  nás bude smerovať k tomu, aby sme naozaj viacej počúvali potreby detí a robili okolo nich to, čo tie decká potrebujú," uviedol Poliačik.

Najčítanejšie správy