Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Policajti budú naďalej spadať do pôsobnosti vojenských súdov
Zdielať na

Policajti budú naďalej spadať do pôsobnosti vojenských súdov

Zdroj: TV JOJ

Rozhodla o tom Národná rada SR, keď pri schvaľovaní vládnej novely zákona o azyle nepodporila príslušný pozmeňujúci návrh.

Príslušníci Policajného zboru, Železničnej polície, Národného bezpečnostného úradu, Slovenskej informačnej služby a colníci budú aj naďalej spadať do pôsobnosti vojenských súdov.

Rozhodla o tom Národná rada SR, keď pri schvaľovaní vládnej novely zákona o azyle nepodporila príslušný pozmeňujúci návrh. Poslanec Daniel Lipšic kritizoval spôsob, akým sa táto zmena mala udiať, a to bez akejkoľvek diskusie a v norme, ktorá nijako s problematikou nesúvisí. Zámer presunu policajtov pod vojenskú jurisdikciu súvisel aj s tým, aby sa pretrhli väzby, ktoré policajti majú na civilných súdoch či prokuratúre.

Minister vnútra Robert Kaliňák návrh na vyňatie policajtov spod jurisdikcie vojenských súdov v rozprave podporil. "Myslím, že polícia nemajú čo byť pod vojenskými súdmi. Je to civilný zbor, ktorý má civilnú kontrolu a má byť pod civilnými súdmi," zdôraznil Kaliňák. Ak sa majú pretrhnúť väzby, môže sa to riešiť vylúčením súdu v obvode, kde policajt pôsobí, dodal.

Pri prerokovávaní tohto bodu sa v sále strhla vášnivá diskusia medzi opozičnými poslancami a ministrom vnútra. Poslankyňa Jana Vaľová (Smer-SD) navrhla, aby do konca schôdze boli z rokovania vylúčení poslanci Lipšic a Mária Sabolová. Poznamenala, že opoziční poslanci "robia bordel", keď ministri nie sú v rokovacej sále a "robia bordel", aj keď v pléne diskutujú.

Samotná schválená novela zákona o azyle transponuje do právneho poriadku SR smernicu Rady o minimálnych štandardoch pre konanie v členských štátoch o priznávaní a odnímaní postavenia utečenca. Novela spresňuje pravidlá vykonávania pohovoru so žiadateľom o udelenie azylu, najmä s dôrazom na osobitné práva maloletých osôb bez sprievodu.

Pohovor s maloletým bez sprievodu bude možné vykonať len za prítomnosti jeho opatrovníka, ktorý bude mať možnosť ho informovať o význame a možných dôsledkoch pohovoru a pripraviť ho naň. Takisto novo upravuje dôvody zamietnutia žiadosti ako zjavne neopodstatnenej.

Pôjde napríklad o prípady žiadateľov, ktorí nespĺňajú podmienky na udelenie azylu alebo poskytnutie doplnkovej ochrany a okrem toho neoprávnene vstúpili na územie SR a bez vážneho dôvodu nepožiadali o medzinárodnú ochranu, nepodrobili sa odňatiu daktyloskopických odtlačkov alebo predstavujú nebezpečenstvo pre bezpečnosť SR alebo spoločnosť.

Cudzinci s doplnkovou ochranou, ubytovaní v zariadení MV SR, budú podľa novely povinní ministerstvo informovať o každom svojom príjme. Uhrádzanie výdavkov spojených s pobytom v ubytovacom zariadení MV SR bude povinné pre každého cudzinca s doplnkovou ochranou, ktorý má iný príjem najmenej vo výške 60 percent životného minima. V súčasnosti je podmienkou príjem vo výške životného minima.

Zdielať na

Najčítanejšie správy