Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Slovenský najvyšší súd zrušil trest pre Čecha za krádež u Kňažka
Zdielať na

Slovenský najvyšší súd zrušil trest pre Čecha za krádež u Kňažka

BRATISLAVA / Slovenský najvyšší súd v utorok zrušil rozhodnutie nižšieho súdu, ktorý vlani potrestal českého občana Pavla Novotného trojročným trestom väzenia za krádež v bratislavskej vile Milana Kňažka. Vyhovel tak dovolaniu bývalej ministerky spravodlivosti Lucii Žitňanskej, že uložený trest bol v rozpore so zákonom nízky. Súd prvej inštancie bude musieť obžalobu na Novotného v zmieňovanom prípade znovu prerokovať.

Najvyšší súd zároveň uvalil väzbu na Novotného, ​​ktorý si pôvodne uložený trest odpykával v jednej zo slovenských väzníc. 

Žitňanská v dovolaní, s ktorým sa stotožnil aj nový minister spravodlivosti Gábor Gál, namietala, že okresný súd nezákonne priznal obžalovanému poľahčujúce okolnosti. Tvrdila tiež, že pri použití zákonných ustanovení mal súd vymerať Novotnému trest v rozmedzí od päť rokov a štyroch mesiacov do desať rokov.

Do vily v prestížnej bratislavskej štvrti neďaleko pamätníka Slavín, Čech vnikol v noci vlani v januári. Odcudzil hotovosť z peňaženky a s pomocou nájdených kľúčov otvoril trezor, z ktorého podľa obžaloby vzal peniaze, prsteň a hodinky v celkovej hodnote najmenej 10 000 eur. Kňažko sa ale zobudil a zlodeja postrelil. Zranený muž ešte stihol z vily utiecť, ale policajti ho chytili na záhrade.

Takto streľbu v dome opísal Milan Kňažko exkluzívne pre TV JOJ:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy