Jasno
12°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Dve miliardy eur. Jednu z najväčších investícií slovenskej armády bude na vláde obhajovať minister Gajdoš
Zdielať na

Dve miliardy eur. Jednu z najväčších investícií slovenskej armády bude na vláde obhajovať minister Gajdoš

BRATISLAVA / Dve miliardy eur. O nákupe za takúto sumu peňazí sa rozhodne možno už v stredu. Jednu z najväčších investícií slovenskej armády bude na rokovaní vlády obhajovať minister obrany Peter Gajdoš. Postup a potreba nákupu stíhačiek však vyvolala veľkú polemiku aj medzi bývalými ministrami obrany.

"Som bývalý generál, bývalý vojak, disciplína je mi vlastnou a ja túto úlohu splním," hovorí minister obrany Peter Gajdoš. A tak sa aj stalo. Už v stredu sa utajovaný materiál ocitne na rokovaní opäť. Ani nie po mesiaci. Slovensko bude mať zrejme už onedlho 14 nových stíhačiek. S najväčšou pravdepodobnosťou americkej výroby. Otázkou ale je, či toľko bojových lietadiel aj skutočne potrebujeme.

​To je totiž jedna z otázok, na ktoré doteraz rezort obrany nedal jednoznačnú odpoveď. Argumentuje schválením tohto počtu z minulosti. "Počet stíhacích lietadiel bol stanovený v koncepcii rozvoja vzdušných síl. A tá bola vládou schválená ešte v roku 2014," povedala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. 

Bezpečnostný expert, ako aj exminister obrany Galko, však tento nákup považujú za nesystémový. Kritizujú ako jeho netransparentnosť, tak aj podľa nich zbytočne veľký počet stíhačiek pre potreby Slovenska. Nakúpených za obrovské peniaze. "My kupujeme 14 F16 za 2 miliardy eur. Bez toho, aby sme presne vedeli, že načo ich v budúcnosti využijeme. Bez akejkoľvek koncepcie, analýzy," informuje bezpečnostný expert SSPI Juraj Krúpa.  

"Či budú aj trebars nasadzované niekde v bojových misiách v zahraničí. Tak potom by ten počet bol iný, ako keď ich potrebujeme len na obranu slovenského vzdušného priestoru," vysvetľuje Galko. Koaličný partner a tiež bývalý minister obrany Glváč argumenty opozície a mimovládnych expertov spochybňuje. Hovorí, že najväčší odborníci na nákup stíhačiek sú práve v ozbrojených silách. On sám chcel pre Slovensko prenajať švédske Gripeny. Aj napriek tomu, aktuálny nákup amerických F16 súčasnému vedeniu rezortu schvaľuje.

"Nemám dôvod, aby som polemizoval o tom, keď Ozbrojené sily povedia, že potrebujú toľko a toľko," povedal bývalý minister obrany Martin Glváč. Čo - to však ešte bude mať k nákupu útvar Hodnoty za peniaze pod rezortom financií, ktorý podľa TV JOJ skúmal, či sa toľko stíhačiek a za takýchto podmienok nakúpiť oplatí . Svoju správu by mal zverejniť v najbližších hodinách. Rovnako sa tak uvidí, či táto správa nejakým spôsobom ovplyvní zajtrajšie politické rozhodnutie vlády, ktorá buď nákup bez problémov odklepne, alebo o ňom premiér Pellegrini bude chcieť ešte nejaký čas diskutovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy