Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Prezident ocenil 22 osobností, napríklad legendu hokeja Dzurillu
Zdielať na

Prezident ocenil 22 osobností, napríklad legendu hokeja Dzurillu

Zdroj: prezident.sk

Prezident Ivan Gašparovič dnes udelil štátne vyznamenania 22 osobnostiam.

Prezident Ivan Gašparovič dnes udelil štátne vyznamenania 22 osobnostiam.

Ocenenie in memoriam dostal partizánsky veliteľ v Slovenskom národnom povstaní Alexander Korda, ktorý bol neskôr za komunizmu prenasledovaný.

Vyznamenanie za zásluhy v oblasti športu dostala od prezidenta aj zosnulá legenda československého hokeja Vladimír Dzurilla. Medzi ocenenými je napríklad aj herečka Božidara Turzonovová. 

Za zásluhy pri organizovaní národnostného života Slovákov žijúcich v zahraničí si prevzal ocenenie maďarský Slovák a básnik Gregor Papuček, in memoriam cenu získal historik Anton Spiesz. 

Medzi ocenenými sú aj ľudia, ktorí sa pričinili o záchranu ľudských životov. Milan Antolík a Viliam Pačes v 70. rokoch pomohli predísť nešťastiu v atómovej elektrárni, Gabriela Korytárová zas v roku 2006 zachránila päť detí z horiaceho domu. 

Vyznamenanie tiež dostali známy neurochirurg Juraj Šteňo, pediater Miroslav Šašinka, speleológ Anton Droppa, hudobník Ladislav Burlas, folklorista Viliam Ján Gruska a vedci Pavol Dubinský a Štefan Kassay. 

Starosta bratislavskej mestskej časti Nové mesto Richard Frimmel dostal cenu za rozvoj Slovenska v oblasti územnej samosprávy. 

Český rodák a historik Pavel Dvořák, ktorý publikoval niekoľko kníh o dejinách Slovenska si ocenenie vyslúžil za významné zásluhy o kultúrny rozvoj krajiny. Rovnaké ocenenia dostali aj funkcionárka slovenských spolkov v Amerike Nina Holá, jazykovedec Milan Majtán, operný spevák Ondrej Malachovský, organizátor umeleckých podujatí pre deti Dušan Roll a spisovateľ Michal Šmajda.

 V minulosti sa medzi prezidentom ocenenými osobnosťami ocitli aj ľudia, ktorých mená sú v zoznamoch spolupracovníkov komunistickej štátnej bezpečnosti. Rozruch tiež vzbudilo nedávne udelenie najvyššieho štátneho vyznamenania - Rad Bieleho dvojkríža prvej triedy - kazašskému prezidentovi Nursultanovi Nazarbajevovi, ktorého vládnutie sa často označuje za nedemokratické.

Zdielať na

Najčítanejšie správy