Jasno
12°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Súd napadol povinnosť zverejňovať odmeny
Zdielať na

Súd napadol povinnosť zverejňovať odmeny

Skonštatoval to na základe argumentov ministerstva spravodlivosti, ktoré odmietlo poskytnúť tieto údaje.

Povinné zverejňovanie platov a odmien štátnych úradníkov je podľa bratislavského krajského súdu protiústavné. Súd to skonštatoval na základe argumentov ministerstva spravodlivosti, ktoré odmietlo poskytnúť tieto údaje s vysvetlením, že ide o neprípustný zásah do osobných záležitostí jeho zamestnancov.

Informuje o tom v dnešnom vydaní denník Pravda. Senát krajského súdu už podľa denníka predložil kauzu na Ústavný súd SR, ktorý musí vo veci rozhodnúť.
Hovorkyňa ÚS Ľubica Mackovičová sa pre dovolenky k uvedenému prípadu nevedela bližšie vyjadriť. Podľa oficiálnych dokumentov návrh na začatie konania o súlade časti infozákona so základným zákonom štátu predložil Krajský súd v Bratislave v posledných dňoch minulého roka.

Podpísaná je pod ním predsedníčka senátu Monika Valašiková. "Po predbežnom prejednaní veci senát krajského súdu dospel k záveru, že ustanovenie zákona je v rozpore s ústavou," uvádza sa v podaní.

Krajský súd navrhuje vyhlásiť za protiústavnú časť zákona o slobodnom prístupe k informáciám, ktorú schválil parlament v roku 2005 na podnet vtedajšieho ministra spravodlivosti Daniela Lipšica (KDH).

Podľa novely je dnes povinné na požiadanie zverejňovať platy verejných funkcionárov, poslancov obecných zastupiteľstiev, predstavených v štátnej službe, ministerských poradcov a vedúcich pracovníkov úradov, pripomína Pravda.

"Pri odmeňovaní týchto osôb je právo verejnosti na informácie nadradené právu na ochranu údajov o dotknutej osobe," vysvetľoval Lipšic. Novelu schválil vtedajší parlament aj s hlasmi strany Smer. Návrh nepodporila väčšina poslancov za HZDS.

Súčasné vedenie ministerstva spravodlivosti, ktoré riadi Štefan Harabin (HZDS), odmietlo zverejniť platy a odmeny generálnych riaditeľov sekcií, šéfov odborov, oddelení a poradcov ministra.

Zamestnanci ministerstva totiž podľa odôvodnenia považujú vyhľadávanie a rozširovanie týchto informácií o nich za "postih, ba až diskrimináciu na základe zákona."

Zdielať na

Najčítanejšie správy