Jasno
16°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Rovnaký štart pre všetkých. Vďaka projektu sa podarí integrovať do škôlok viac rómskych detí
Zdielať na

Rovnaký štart pre všetkých. Vďaka projektu sa podarí integrovať do škôlok viac rómskych detí

BRATISLAVA/PLEŠIVEC / Do škôlok by sa malo dostať viac detí z rómskych komunít. Postarať by sa o to mal výnimočný národný projekt. Výnimočný aj preto, lebo odkedy platí antidiskriminačný zákon, štátny orgán v ňom reálne využije možnosť uprednostňovať do vytipovaných škôlok na miesta asistentov či psychológov rómskych záujemcov.

Aby mohli byť v septembri prváčikovia z takéhoto prostredia na podobnej štartovacej čiare ako prváčikovia z majority, treba ich dostať čo najviac už do predškolskej prípravy v škôlkach.

Asistenti a psychológovia 

Pomôcť má nový projekt. 150 obcí dostalo ponuku, že v škôlkach pomôžu asistenti, špeciálni pedagógovia, psychológovia či logopédi. Obec ich na ich platy nemusí dať ani euro, musí ale zabezpečiť škôlku. "Je tam faktor, že tam musia byť, samozrejme, rómske detičky, určili sme tam nejaký minimálny počet. A musia to byť inkluzívne škôlky, čiže nie plne segregované rómske," informuje Ábel Ravasz, splnomocnenec vlády pre rómske komunity. 

A aj toto bude úloha asistentov. "Pracovať s rómskou aj nerómskou komunitou, aby ich deti dali do spoločnej škôlky, ja v tejto veci nie som žiadny idealista, ale tam sa to dať bude, aby to bolo čo najlepšie," pokračuje Ábel. 

Obce s výsledkami 

Na Slovensku je viacero obcí, kde takáto inklúzia úspešne funguje už dnes. V škôlke v Plešivciach vychádzajú rómske deti s nerómskymi absolútne
bezproblémovo, čo vyhovuje nielen rodičom, ale aj učiteľkám. "Aj dochádzku majú dobrú, pravidelne navštevujú škôlku a nie je problém ani s platením či poplatkami," uviedla starostka obce Iveta Šušánová. 

Materskú školu v obci Plešivec navštevuje spolu 72 detí. Z toho 28 je rómskeho pôvodu. V tejto dedine to nikdy ani inak nebolo. Rodičia tak
nerómskych ako aj rómskych detí berú ako samozrejmosť.

Výnimočný projekt

Výnimočný je vraj nový projekt aj niečím iným. Podľa splnomocnenca je to prvýkrát, čo štátny orgán využije možnosť danú antidiskriminačným zákonom.
A na miesta asistentov či logopédov budú uprednostňovaní rómski záujemcovia s danou kvalifikáciou. Dokopy pôjde o 400 až 500 miest. Projekt je financovaný z európskych zdrojov a asistenti môžu začať v daných škôlkach pôsobiť už v septembri.

Pozrite si súvisiacu archívnu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy