Jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Most k rakúskemu Schlosshofu by mali začať stavať tento rok
Zdielať na

Most k rakúskemu Schlosshofu by mali začať stavať tento rok

Zdroj: Toni Verdú Carbó/ilustračné

Historické prepojenie bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves s Rakúskom cez rieku Morava by sa mohlo obnoviť už o dva roky.

Historické prepojenie bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves s Rakúskom cez rieku Morava by sa mohlo obnoviť už o dva roky. Začiatok výstavby mosta pre peších a cyklistov, ktorý skráti cestu turistom k rakúskemu zámku Schlosshof, sa plánuje v druhej polovici tohto roka.

ČTK to povedal architekt mestskej časti Milan Beláček. Prihraničné územie by sa podľa neho mohlo aj vďaka prepojeniu uchádzať o zápis do zoznamu UNESCO.
    

Celá konštrukcia mosta bude dlhá viac ako 500 metrov a napojí sa na rakúskej strane na už existujúcu cestu k zámku. Miestne zastupiteľstvo podľa Beláčka odsúhlasilo peniaze na stavbu mosta koncom vlaňajška v rámci rozpočtu na najbližšie roky.

"Na rok 2008 päť miliónov korún, na rok 2009 desať miliónov korún," spresnil. Mestská časť chce na väčšiu časť týchto nákladov získať podporu z fondov Európskej únie.
    

Ďalšie výdavky na svojom úseku by mala hradiť aj rakúska strana, s ktorou chce Devínska Nová Ves na projekte spolupracovať. Výstavbu podľa architekta uľahčí aj minuloročný vstup Slovenska do schengenského priestoru bez hraničných kontrol.
    

Most a cesta medzi Schlosshofom a Bratislavou stáli podľa Beláčka minimálne od 18. storočia. Most bol zničený počas druhej svetovej vojny. Za komunizmu bolo prihraničné územie súčasťou takzvanej železnej opony, ktorá oddeľovala krajinu od Západu.
    

Mestská časť očakáva od spojenia s Rakúskom rozvoj cestovného ruchu. "Je tu snaha z centra Bratislavy dostať do atraktívneho prostredia turistov a plus zlepšiť prístup z Rakúska," povedal architekt.

Podľa neho by sa celá takto spojená prihraničná oblasť v okolí Moravy, Devína a Schlosshofu mohla v budúcnosti uchádzať o zápis do zoznamu svetového prírodného a kultúrneho dedičstva UNESCO. V blízkosti sa nachádzajú napríklad archeologické lokality, lužné lesy a mokrade a prírodná rezervácia Devínska Kobyla, ktorej súčasťou je aj paleontologické nálezisko Sandberg.
    

Zámok Schlosshof, vidiecke sídlo Habsburgovcov s barokovými záhradami, je od Devínskej Novej Vsi vzdialené len asi dva kilometre. Z mestskej časti sa však možno dostať v súčasnosti do Rakúska najbližšie okrem železnice až z Petržalky alebo kompou zo Záhorskej Vsi.

Zdielať na

Najčítanejšie správy