Jasno
16°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Predložili návrh stabiližanej dohody medzi EÚ a Srbskom
Zdielať na

Predložili návrh stabiližanej dohody medzi EÚ a Srbskom

Zdroj: TV JOJ

Platnosť nadobudne vtedy, keď ju ratifikujú všetky členské štáty EÚ. Na prerokovanie v našej vláde je už pripravená.

Dohoda o stabilizácii a pridružení medzi Európskymi spoločenstvami (ES) a ich jednotlivými členskými štátmi na jednej strane a Srbskou republikou na strane druhej je názov materiálu, ktorý na rokovanie vlády pripravilo Ministerstvo zahraničných vecí (MZV) SR a predložilo na pripomienkovanie.

Európska únia návrh stabilizačnej a asociačnej dohody so Srbskom parafovala v novembri 2007. Dohoda nadobudne platnosť iba vtedy, ak ju ratifikujú všetky členské štáty EÚ.

Návrh stabilizačnej a asociačnej dohody sa zameriava na niekoľko kľúčových prvkov. Patrí k nim zabezpečenie politického dialógu so Srbskom ako napríklad ustanovenia týkajúce sa regionálnej spolupráce vrátane perspektívy na zriadenie zón voľného obchodu medzi krajinami regiónu; perspektíva zriadenia voľného obchodu medzi ES a Srbskom a mnohé iné.

Dohoda má charakter tzv. zmiešanej zmluvy, teda pokrýva oblasti v kompetencii členských štátov EÚ, ako aj Európskych spoločenstiev. Čo sa nás týka, ide o medzinárodnú politickú zmluvu. Po jej podpísaní bude potrebný súhlas NR SR a ratifikácia prezidentom SR. 

Podpis dohody medzi EÚ a Srbskom však nesúvisí s budúcim štatútom Kosova. Srbsko a EÚ dohodu parafovali, do platnosti však vstúpi, keď Belehrad preukáže úplnú spoluprácu s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY).

Srbský premiér Vojislav Koštunica minulý týždeň vyhlásil, že EÚ by si mala vybrať medzi užšími vzťahmi so Srbskom a podporou nezávislosti Kosova. Predpokladá sa, že lídri kosovských Albáncov v najbližších týždňoch zverejnia zámer odtrhnúť provinciu od Srbska.

Väčšina členských krajín EÚ je pripravená takýto krok Kosova uznať, ale zároveň sa snažia pomôcť Belehradu prehltnúť túto horkú pilulku urýchlením európskej integrácie Srbska. Väčšina členov EÚ dúfa, že asociačná dohoda so Srbskom začne platiť od 28. januára.

Zdielať na

Najčítanejšie správy