Jasno
Bratislava
Uršuľa
21.10.2024
Celonárodná kontrola SOI. Igelitky niekde stále dostanete zadarmo
Zdielať na

Celonárodná kontrola SOI. Igelitky niekde stále dostanete zadarmo

Archívne video

BRATISLAVA / Ešte stále sú na Slovensku obchody, kde zákazníci dostávajú plastové tašky zadarmo, hoci zákon o odpadoch to zakazuje. Ukázala to vôbec prvá celonárodná kontrolná akcia Slovenskej obchodnej inšpekcie. Predajcovia ich musia účtovať s výnimkou veľmi ľahkých plastových tašiek, aj to len v prípade že sa používajú na primárne nebalené potraviny ako pečivo či ovocie alebo v potravinách z hygienických dôvodov. Musia tiež mať v ponuke aj inú než plastovú tašku.

Bezplatné poskytovanie rôznych druhov plastových obalov sa z hľadiska záťaže, ktorú plasty predstavujú pre životné prostredie, ukázalo neúnosným.

Aj z uvedeného dôvodu pripravilo ministerstvo životného prostredia novelu zákona o odpadoch s cieľom znížiť spotrebu ľahkých plastových tašiek prostredníctvom zákonného obmedzenia ich bezplatného poskytovania, vrátane spotreby veľmi ľahkých plastových tašiek, ktoré je možné bezplatne poskytovať len v zákonom stanovených prípadoch.  Dozor nad dodržiavaním tejto povinnosti bol zverený Slovenskej
obchodnej inšpekcii.

Výsledky kontroly podľa jednotlivých krajov

Kraj počet vykonaných kontrol porušenie zákona o odpadoch porušenie zákona o ochrane spotrebiteľa
Bratislavský 26 1 12
Trnavský  23 3 1
Nitriansky 24 10 1
Banskobystrický 23 12 3
Trenčiansky kraj 21 10 11
Žilinský kraj 27 4 2
Prešovský 31 6 0
Košický 23 0 0

Zdroj: SOI

Súvisiace články

Najčítanejšie správy