Jasno
14°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Vykurovacie kotle v domácnostiach nemá kto kontrolovať
Zdielať na

Vykurovacie kotle v domácnostiach nemá kto kontrolovať

Zdroj: joj.sk

Na kontrolu účinnosti vykurovacích kotlov, ktorú musí podľa zákona od januára zabezpečiť väčšina domácností, chýbajú odborníci.

Na kontrolu účinnosti vykurovacích kotlov, ktorú musí podľa zákona od januára zabezpečiť väčšina domácností, chýbajú odborníci.

Ministerstvo hospodárstva totiž doteraz nevydalo vykonávaciu vyhlášku, podľa ktorej by mali byť budúci kontrolóri vyškolení. Domácnosti sa však podľa ministerstva pokuty za nepreverené kotly nemusia obávať.

Podľa Dagmar Hlavatej z odboru komunikácie ministerstva síce ustanovenia zákona o kontrolách platia od prvého januára, prvý termín, keď by mohli obce potvrdenia vyžadovať, je však najskôr o dva roky.

"U kotlov s výkonom od 20 do 30 kilowattov, ktoré sú bežné v rodinných domoch, táto povinnosť vznikne až o 10 rokov," uviedla Hlavatá. Z tohto dôvodu nie je podľa nej problémom ani chýbajúca vyhláška. Podľa zákona môže obec pokutovať za neuskutočnenie kontroly fyzickú osobu čiastkou až 10.000 korún, podnikatelia zaplatia aj päťnásobok tejto sumy.

Zákon o pravidelnej kontrole kotlov, vykurovacích sústav a klimatizačných systémov schválil parlament ešte v decembri 2006. Týka sa vyše 850.000 vykurovacích zariadení s výkonom nad 20 kilowattov v rodinných domov a štátnych zariadeniach bez centrálneho vykurovania.

Zavedením pravidelných kontrol a následným odstraňovaním nedostatkov na kotloch by sa mala zvýšiť účinnosť zariadení a znížiť by sa naopak malo množstvo emisií oxidu uhličitého vypúšťaného do ovzdušia.

Kontrolovať sa budú aj klimatizácie s výkonom vyšším ako 12 kilowattov. Pri kontrole kotlov starších ako 15 rokov budú kontrolóri preverovať aj celú vykurovaciu sústavu a navrhovať prípadné zmeny. Kontroly budú vykonávať osoby s odbornou spôsobilosťou udelenou Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou. Podľa Hlavatej by ministerstvo chcelo vyhlášku potrebnú pre udelenie odbornej spôsobilosti vydať do konca februára.

Podľa dôvodovej správy k zákonu odložili účinnosť ustanovení o kontrole na január tohto roku práve pre nedostatok odborníkov. Ročne by mali kontrolóri pri rovnomernom rozdelení preveriť viac ako 70.000 kotlov.

Zdielať na

Najčítanejšie správy