Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Poslanci doteraz v parlamente mohli beztrestne povedať čokoľvek, Andrej Danko to chce zmeniť
Zdielať na

Poslanci doteraz v parlamente mohli beztrestne povedať čokoľvek, Andrej Danko to chce zmeniť

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Rétorika politikov sa mení nielen podľa situácii v krajine, sympatií či antipatií k novinárom alebo ich nálad. Veľakrát ich slová prezradia oveľa viac akoby možno aj chceli. V prípade predsedu parlamentu Andreja Danka však v týchto dňoch možno ostali prekvapení aj politickí analytici.

Poslanci Národnej rady si v minulosti zrušili priestupkovú aj trestnoprávnu imunitu, ponechali si však výrokovú, čo znamená, že v tejto budove si môžu dovoliť povedať prakticky čokoľvek. Niektorí poslanci tento výdobytok patrične zneužívajú. Andrej Danko to chce zmeniť.

Hovorí, že niektorí poslanci hrubo urážajú iné štáty a vierovyznania, pretože si dobre uvedomujú beztrestnosť svojich slov. Preto ako opatrenie navrhuje redukciu výrokovej imunity. Ako sa nedávno vyjadril, narážal tým predovšetkým na kotlebovcov. "Poslanec, pokiaľ by sa vo svojom prejave dotkol ľudských práv alebo prejavov antisemitizmu, by nemal poslaneckú imunitu," povedal Andrej Danko.

V praxi to znamená, že za podobné vyjadrenia by mohli poslanca vydať na trestné stíhanie. Doposiaľ poslancom od mandátového a imunitného výboru hrozila maximálne pokuta tisíc eur. Tak ako sa to stalo poslancom ĽSNS Milanovi Mazurekovi a Stanislavovi Mizíkovi.

Podľa premiéra Petra Pellegriniho musí každý dodržiavať legislatívu a je jedno, že bol zvolený v riadnych demokratických voľbách. Tvrdí, že aj imunita má svoj strop. "Samozrejme nikto nebude zatvárať ústa poslancom vtedy, ak budú rozprávať a budú používať rôzne výroky na svojich kolegov alebo budú popisovať situáciu nejakým by som povedal búrlivejším spôsobom. To nie," hovorí premiér.

Strana SaS je pripravená návrh podporiť návrh, avšak chce si počkať na finálne znenie. Ľubomír Galko hovorí: "Tie veci, za ktoré sú trestaní bežní ľudia mimo parlamentu, nebudú tolerované ani poslancom Národnej rady Slovenskej republiky."

Opozočný poslanec Miroslav Beblavý vraví: "Musíme si preštudovať, budeme mať názor. Ale v tejto chvíli hlavný problém voči Kotlebovcom vidím v schopnostiach prokuratúry a súdov v než nedostatkoch zákonov."

Milan Uhrík poslal ako odpoveď na otázky písomné stanovisko: "Vyjadríme sa k tomu, až keď to bude predložené v písomnej podobe. Citové výlevy pána kapitána komentovať nebudeme."

Politológ Radoslav Štefančík hovorí, že Dankov návrh síce môže vyduriť pravicový extrémizmus z pléna parlamentu, avšak nie zo spoločnosti. Príčinu vidí v súčasnom marazme, korupcii a ďalších neduhoch v štáte, ktoré Kotlebovcov katapultovali do parlamentu: "Ako keby lekár chcel liečiť zápal slepého čreva liekmi proti bolesti, ale jednoducho vieme, že každý zápal slepého červa, minimálne ten akútny sa rieši absolútne chirurgicky." Predseda parlamentu chce predložiť návrh na obmedzenie výrokovej imunity už na októbrovú schôdzu.

Poslancovi Mizíkovi, údajne úplnému počítačovému analfabetovi, sa napríklad prepiekol nenávistný status na sociálnej sieti, zverejnený pod jeho menom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy