Jasno
16°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Mečiar tvrdil, že Mikušov priateľ núkal poslancom ĽS-HZDS úplatky
Zdielať na

Mečiar tvrdil, že Mikušov priateľ núkal poslancom ĽS-HZDS úplatky

Zdroj: TV JOJ

Šéf vládnej ĽS-HZDS Vladimír Mečiar obvinil jedného z podnikateľov, že sa vlani pomocou úplatkov pokúsil rozložiť poslanecký klub strany.

Šéf vládnej ĽS-HZDS Vladimír Mečiar obvinil jedného z podnikateľov, že sa vlani pomocou úplatkov pokúsil rozložiť poslanecký klub strany. Jeho meno však neprezradil. Tvrdil, že ide o priateľa predsedu Trnavského samosprávneho kraja Tibora Mikuša, ktorý v piatok oznámil svoj odchod z ĽS-HZDS.

Mečiar to povedal dnes po zasadnutí republikového predstavenstva strany. Vyzval tiež Mikuša na vrátenie poslaneckého mandátu, ako sa vraj k tomu zaviazal v čestnom prehlásení.

"Z niektorých úst (poslancov) som počul, že dostali na konci roka finančné ponuky, ak z klubu odídu," vyhlásil Mečiar. Všetci členovia poslaneckého klubu mu však podľa neho prisľúbili, že Mikuša nenapodobia a v klube zostanú. V klube ĽS-HZDS zostane po Mikušovom odchode 15 poslancov.

"Sľuboval čokoľvek, čo si zažiadajú,"; odpovedal Mečiar na otázky novinárov, akú čiastku podnikateľ poslancom prisľúbil za odchod z klubu ĽS-HZDS. Podľa neho už musia takéto "špinavé praktiky" v politike skončiť.

Vlani v novembri sa vládna koalícia dostala na pokraj rozpadu pre odvolanie podpredsedu ĽS-HZDS Miroslava Jureňu z postu ministra pôdohospodárstva. Dôvodom boli sporné prevody pozemkov v Slovenskom pozemkovom fonde. Koalícia však spory urovnala.

Mečiar dnes tiež vyzval Mikuša, aby strane vrátil poslanecký mandát. "Pri zostavovaní kandidátky Mikuš dobrovoľne podpísal čestné vyhlásenie, že ak by vystúpil zo strany alebo odišiel z poslaneckého klubu, odovzdá mandát. Chceme, aby morálku a česť naplnil," dodal Mečiar.

Mikuš však v piatok oznámil, že chce v parlamente pôsobiť ako nezávislý poslanec a naďalej podporovať vládnu koalíciu. Vedeniu strany vyčítal posilňovanie právomocí, vylučovanie členov pre iné názory a chýbajúcu diskusiu v strane. Mečiar však tieto výčitky spochybnil.

Mikuš vystupoval ako Mečiarov oponent výraznejšie od minulého roka, keď proti dominantnému expremiérovi Mečiarovi neúspešne kandidoval na post predsedu ĽS-HZDS. Poslanec tiež kritizoval, že po zmene stanov vedenie vylúčilo šéfov okresných organizácií ĽS-HZDS v Trnave, Pezinku a Považskej Bystrici.

Zdielať na

Najčítanejšie správy