Jasno
16°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Silný vietor v Tatrách lámal stromy
Zdielať na

Silný vietor v Tatrách lámal stromy

Silný vietor, ktorý zasiahol časti Slovenska, spôsobil menšie škody hlavne na horách. <b>Pozrite si VIDEO</b>

Silný vietor, ktorý zasiahol časti Slovenska, spôsobil menšie škody hlavne na horách. Vo Vysokých Tatrách a okolí lámal stromy, ktoré z ciest odstraňovali hasiči. Podľa meteorológov vietor síce k večeru zosilnie, v pondelok by sa však už mal zmierniť.

"V noci nás volali k desiatim spadnutým stromom, ktoré zablokovali cesty," povedal ČTK Peter Zlatnický z hasičského zboru v Poprade. Stromy padali na cesty medzi Štrbským Plesom a Tatranskou Štrbou, na horskom priechode Vernár a pri obci Batizovce.

Šťastie mala posádka automobilu, pred ktorým spadol strom a vzápätí za ním vietor zlomil ďalší strom. Automobil zostal na ceste uväznený, na mieste pomáhali hasiči.

"Vietor dosiahol najväčšiu silu už v sobotu podvečer, v nárazoch mal intenzitu orkánu," povedal ČTK Ján Čupeľ z pobočky Slovenského hydrometeorologického ústavu na Lomnickom štíte. Vietor sa počas dneška zmiernil, v noci by však mal opäť zosilnieť na víchricu.

Meteorológovia počas víkendu namerali doteraz najvyššie priemerné hodnoty vetra, do 72 kilometrov za hodinu, na hrebeňoch hôr, na bratislavskom letisku to bolo do 55 kilometrov za hodinu. Bratislavskí hasiči však nemali od soboty pre vietor žiaden výjazd.

Pre silný vietor nemohlo lanovky spustiť viacero lyžiarskych centier vo Vysokých Tatrách. Horskí záchranári nezaznamenali počas silného vetra žiadne zranenia turistov, vo Vysokých Tatrách však stúplo lavínové nebezpečenstvo. Riziko spustenia lavín je podľa záchranárov zvýšené, z päťdielnej stupnici mu priradili tretí stupeň. Na cestách sa pre vietor zase môžu vytvárať snehové jazyky.

Podľa meteorológov však krajinu silnejší vietor ešte len zasiahne. "Mal by fúkať na juhozápade dnes okolo 18:00 až 19:00 hod a na východnom Slovensku okolo polnoci," povedal Pavol Beránek zo SHMÚ. Podľa neho sa však vietor výrazne upokojí už v priebehu pondelka. Dodal, že nejde o žiaden neobvyklý jav, takýto silný vietor vraj fúka viackrát do roka.

Podľa informácií z neskorej noci už silný vietor spôsobil komplikácie na železnici i na cestách - viac sa dozviete tu.

Silný vietor sužuje od soboty susedné Česko, najväčšie komplikácie spôsobil v noci na dnes na severnej Morave. Prerušil dodávky elektriny, popadané stromy zase prerušili premávku vlakov na trati z Ostravy do Přerova.

Zdielať na

Najčítanejšie správy