Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
Aká ťažká môže byť prváčikova školská taška
Zdielať na

Aká ťažká môže byť prváčikova školská taška

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Väčšina školákov dnes ráno prišla do školy s radosťou - tí starší sa tešili na stretnutie s kamarátmi a tí najmenší na nové veľkáčske dobrodružstvo. Lenže do školy treba ísť každý deň a týždeň za týždňom až do konca júna. Úrad verejného zdravotníctva preto pripravil pre rodičov niekoľko tipov, ako deťom adaptáciu na školu trošičku uľahčiť.

Dôležitý je podľa Úradu najmä režim. A nie iba ten ranný, keď vyzváňa budík. Dáša Račková z Úradu verejného zdravotníctva hovorí: "Kedy má vstať, kedy zas chodiť spať. Dôležitý je systém aj pri domácich úlohách. Odporúčame ich robiť hodinu až 2 po príchode zo školy, aby si dieťa stihlo oddýchnuť a samozrejme netýka sa to len učenia. Rodič by mal pomáhať aj pri príprave školskej tašky."

Pri tej taške, okrem kontroly obsahu, je dobré skontrolovať aj to, či ten obsah nie je príliš ťažký. Taška by podľa odborníkov nemala vážiť viac, ako jednu desatinu priemernej váhy dieťaťa.

To znamená, že v prvých dvoch ročníkoch nesmie s desiatou ani vodou vážiť viac ako 2 a pol kila, v treťom a štvrtom ročníku 3 a pol, piataci a šiestaci si už potom opäť môžu pribaliť o kilo viac, no a najväčší žiaci môžu bez obáv nosiť na chrbte až 5 kíl.

Každé kilo naviac je zdraviu nebezpečné. Dáša Račková varuje: "Nesprávna záťaž spôsobujúca zlé držanie môže vyústiť až do skoliózy, či iného poškodenia chrbtice, ktoré už v dospelosti nebude možné liečiť."

Rovnako dôležité ako taška, sú pre chrbticu našich detí aj vhodné prezuvky, ktoré by mali byť čo najľahšie a ideálne z prírodných materiálov. Plasty a koženky totiž môžu byť príčinou nepríjemných plesňových ochorení.

No a ako rodičia by ste mali skutočne prísne dohliadať na to, ako vaše dieťa sedí nad domácimi úlohami. Okrem chrbtice si to totiž môžu odniesť aj oči. Tie sú maximálne citlivé najmä pri práci s počítačom.

Sú aj takí, podľa ktorých by deti nemali nosiť na chrbte vôbec žiadnu tašku:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy