Jasno
16°
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Silný vietor zastavil dopravu na železniciach i na cestách
Zdielať na

Silný vietor zastavil dopravu na železniciach i na cestách

Zdroj: SITA/Rastislav Ovšonka

Silný vietor nekomplikuje situáciu len na cestách, ale i železniciach v oblasti Vysokých a Nízkych Tatier, ako aj na Orave.

Silný vietor nekomplikuje situáciu len na cestách, ale i železniciach v oblasti Vysokých a  Nízkych Tatier, ako aj na Orave.

Od 18:50 je mimo prevádzky Ozubnicová železnica Tatranská Štrba - Štrbské Pleso a železničná trať Studený Potok - Tatranská Lomnica. Od 19:15 je mimo prevádzky úsek Tatranských elektrických železníc Vyšné Hágy - Štrbské Pleso. Okrem Tatier sú problémy aj na Orave, kde je prerušená prevádzka v úseku Oravský Podzámok - Horná Lehota. Vo všetkých prípadoch sú príčinou popadané stromy na koľajniciach.

Okrem toho je na viacerých úsekoch prerušená aj cestná doprava, opäť pre popadané stromy. Kritická situácia vládne predovšetkým vo Vysokých Tatrách, kde stromy z ciest začali odstraňovať už podvečer. Nestačilo to však a v priebehu večera a noci tam popadali stromy na viacerých cestných úsekoch. Podobná situácia jej aj na horskom priechode Čertovica, na ktorom už večer spadlo naprieč celou cestou niekoľko veľkých stromov a prejazd cez tento priechod sa stal úplne nemožný.

Stromy podľa správ z noci padajú i na cesty na Orave a Kysuciach, minimálne dva úseky boli dočasne neprejazdné. Pre dlhšie nákladné autá ešte večer úplne uzavreli aj horský priechod Donovaly. Okrem silného vetra v horských oblastiach komplikuje situáciu aj sneženie.

Podľa meteorológov okolo polnoci na juhozápadnom Slovensku vietor postupne ustal, naopak sa presunul na východ nášho územia, kde bude vyčíňať až do rána. Na horách je pritom vietor výrazne silnejší a to aj na západe republiky. Záchranári z hasičského zboru i cestári sa preto pripravili na rušnú nočnú pohotovosť a najmä na dôležitých úsekoch nebudú zo zásahmi čakať až do rána.

Zdielať na

Najčítanejšie správy