Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Včerajšia víchrica nám pripravila ťažkú noc
Zdielať na

Včerajšia víchrica nám pripravila ťažkú noc

Neprejazdné cesty, popadané a polámané stromy, rozmetané bilboardy, poškodené elektrické vedenie, autá v priekopách a zásahy hasičov. Takúto noc pripravila Slovensku včerajšia víchrica.<b>VIDEO:zábery z Bratislavy, Liptova a Tatier</b>

Včerajší deň vyzeral skutočne nebezpečne. Silný nárazový vietor, hustý dážď a na niektorých miestach dokonca sneženie. Tak, ako informovali správy zo susedných štátov, aj Slovensko zasiahla silná víchrica a spôsobila hasičom nemálo starostí.

Včera vo večerných hodinách zasiahol najskôr západné Slovensko nárazový vietor. Bratislavskí hasiči mali už pred deviatou večer šesť výjazdov. Ľudí ohrozovali popadané stromy a ploty. Situácia sa skomplikovala na viacerých miestach Bratislavy.

Na Kolibe najprv padol jeden strom, o pár metrov sa zrútil ďalší, ktorý zablokoval cestu. V centre Bratislavy visela z piateho poschodia bytovky kovová tyč. Veľké starosti spôsobili tiež poškodené elektrické vedenie, vytrhnuté kovové oplotenia a rozmetané bilboardy. Situáciu komplikoval hustý dážď, pričom rýchlosť vetra bola podľa meteorológov počas noci 45 až 60 kilometrov za hodinu. Celkovo zasahovali hasiči viac než 26 ráz, zranenia však našťastie hlásené neboli.

Na Liptove povyvracal silný vietor stromy. Najhoršia situácia bola na Čertovici a v Demänovskej doline. V okolitých obciach ostali ľudia odrezaní od sveta. Bez elektriny ostala aj železničná stanica v Liptovskom Mikuláši, kde vlaky hlásili niekoľkominútové meškania.

Šariš zaznamenal najskôr takmer jarné počasie. Večer však začalo snežiť. Dvojhodinové sneženie pokrylo snehom celý Prešov a okolie.

Silný vietor, ktorý sa v noci prehnal severovýchodným Slovenskom, váľal stromy a ničil aj strechy na domoch. V okrese Bardejov zasahovali hasiči na viacerých miestach. Stromy a konáre ako prekážku na ceste odstraňovali priamo v meste na Jiráskovej ulici, ale aj v obciach Vyšná Voľa, Kružlov a v Bardejovskej Novej Vsi.

V meste Bardejov na ulici Laca Novomeského vietor zničil časť strešnej krytiny na bytovom dome. O strechu nad hlavou prišiel aj majiteľ rodinného domu v obci Kračúnovce v okrese Svidník. 

Svidnícki hasiči dvakrát v noci štartovali do obce Hrabovčík, kde vietor zvalil na cestu II. triedy dva stromy. Prvý zásah bol krátko po polnoci, druhý po tretej hodine nadránom. Priamo v meste Sabinov odstraňovali hasiči strom na Hollého ulici. Nikto nebol zranený, všetky cesty sú zjazdné.

Z Tatier prišli správy o polámaných a pováľaných stromoch, zahatených neprejazdných cestách. Najkritickejšia situácia bola na ceste zo Svitu do Batizoviec. Tu spadlo asi tristo stromov. Pod niektorými ostali uväznené až štyri autá. Na cestách pod Tatrami sa tvorili snehové jazyky. Zopár vodičov nezvládlo riadenie auta a skončili zasypaní v priekope.

Zdielať na

Najčítanejšie správy